U Jadranu pre gas nego nafta

Profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu doktor Igor Dekanić rekao je večeras da je verovatnije da se u Jadranu nađe gas, a ako bude nafte da će to biti male količine.

„Trebalo bi da budemo srećni ako pri sadašnjim cenama nafte njena eksploatacija bude ekonomski isplativa“, rekao je Dekanić u emisiji „Otvoreno“ Hrvatske radio-televizije.

Nedavno je u Hrvatskoj završen tender za istraživanje nafte i gasa u Jadranu. Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina su dobili dozvolu Vlade Hrvatske da istražuju i eksploatišu ugljovodonik na deset istražnih prostora u Jadranskom moru.

Dekanić je kazao da su sadašnje niske cene nafte vrlo povoljna okolnost i za hrvatske rafinerije od kojih trenutno ona u Rijeci ne radi, a rafineriji u Sisku preti zatvaranje.

„Kad je nafta skupa, gro profita se ostvaruje u istraživanju i proizvodnji. A, kad je nafta jeftina u rafinerijama“, rekao je profesor Dekanić.

On je kazao da su projekti za obnovljive izvore energije, kad je cena nafte poslednji put bila ovako niska, bili stavljeni „ad acta“ na 20 godina.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com