U Nemačkoj sve više beskućnika

U Nemačkoj sve više građana živi na ulici jer ne mogu plaćati stambeni prostor, a situacija bi se, zbog dolaska velikog broja izbeglica i nedostatka povoljnih stanova, mogla dodatno pogoršati, stoji u saopštenju saveznog udruženja „Pomoć beskućnicima“.

beskućnik

„2014. je 335.000 osoba u Nemačkoj bilo bez krova nad glavom, što je porast od 18 odsto u poređenju sa 2012.“, navodi se u saopštenju udruženja „Pomoć beskućnicima“. Ovo socijalno udruženje predviđa dodatno pogoršanje situacije u nadolazećem periodu. Tako bi do 2018. broj osoba koje ne žive u sopstvenom ili iznajmljenom stanu mogao povećati na 536.000, prenosi Index.hr.

Broj osoba koje žive doslovno na ulici, dakle ne u nekom od socijalnih smeštaja, popeo se na 39.000. Čak 71 odsto beskućnika su, prema istraživanju, samci. „Mi nažalost moramo poći od toga da će broj beskućnika, shodno našim prethodnim prognozama, i dalje rasti“, rekao je prilikom predstavljanja studije o kretanju broja beskućnika u Berlinu direktor „Pomoći beskućnicima“ Tomas Špeč.

„Pomoć beskućnicima“ smatra da je najveći krivac za drastičan porast broja beskućnika loša stambena politika vlasti.

„Nedostatak broj povoljnih stanova, sve manje socijalnih stanova i stambena politika koja ne gradi dovoljno stanova u socijalnom sektoru su glavni krivci za porast broja beskućnika“, rekao je čelnik udruženja Vinfred Uhrig.

Udruženje je, takođe, kritikovalo i sve češću prodaju praznih stanova ulagačima koji stambeni prostor koriste isključivo kao objekt finansijskih špekulacija i postupno ga povlače s tržišta nekretnina.

Posebno zabrinjava nedostatak manjih, povoljnijih stanova. Prema istraživanju „Pomoći beskućnicima“, u Nemačkoj nedostaje 2,7 miliona ovakvih stanova pogotovo u većim gradskim središtima. Nedostatak stanova je uticao i na drastično povećanje najamnine koje su u atraktivnim gradskim središtima poput Minhena, Hamburga ili Frankfurta na nekim mestima premašile iznos od 15 evra po kvadratnom metru (bez režija).

Još su pre socijalna udruženja su upozoravala da bi se situacija s nedostatkom povoljnog stambenog prostora dolaskom velikog broja izbeglica mogla dodatno pogoršati ukoliko vlasti ne poboljšaju socijalnu stambenu izgradnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com