Ukrajina da plati gas imovinom

Nastavak pregovora o plaćanju i isporukama gasa izmedju Rusije i Ukrajine uz posredstvo EU zakazan za 21. oktobar preseljen je iz Berlina u Brisel, ali i briselske birokrate više ne veruju da će na tom sastanku doći do konačnog dogovora, piše ruski list Izvestija.

Ukrajina nije Rusiji platila ni pare na ime dogovorenih 3,1 milijarde dolara duga, nego sad traži da joj se rok za otplatu produži sa kraja ove godine na mart sledeće godine, ne slaže se više ni sa dogovrenom cenom za 1.000 kubika gasa i traži da se potpiše novi ugovor o uslovima tranzita gasa preko njene teritorije u Evropu.

Izvestija smatra da Ukrajina, koja poziva EU da ne podlegne ruskoj uceni, u stvari ucenjuje Rusiju isporukama gasa na koje je ona obavezana ugovorima sa EU. Kako Kijev procenjuje da Rusija neće ugroziti sigurnost snabdevanja evropskih potrošača, Ukrajini je u interesu da pregovore oteže sve do poslednjeg kritičnog momenta kada će Rusija morati da joj popusti.

Ukrajina u stvari nema para da plati dogovorenu tranšu duga, kaže za Izvestiju predsednik Odbora za energetiku Ruske dume Ivan Gračev .

“Jedini izlaz iz ove situacije, koji Ukrajina uporno izbegava, je da dug plati imovinom – recimo gasovodnim sistemom. Ukoliko Rusija nastavi da se nada da će dug naplatiti u novcu, pregovori će biti odlagani dok na kraju ne otpišemo sav dug za gas. Ili će ona prosto početi da ga krade”, kaže Gračev .

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com