Ukrajina i Rusija o gasu: Ćeraćemo se još!

Izgledalo je da su se Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Evropske unije, dogovorile barem oko isporuka ruskog gasa Ukrajini za vreme zime i grejne sezone. Ali-daleko od toga.

Najvažnije:ruska strana je shvatila,piše poslovni list Vzgljad, da će joj Ukrajina do kraja ove godine isplatiti 3,1 milijardu dolara na ime starog duga, a ukrajinska strana da je taj novac namenjen novim isporukama gasa!

Ne manje važno: direktor ukrajinskog Naftogasa, partnera Gasproma, Andrej Koboljev, izjavio je da Ukrajina ne može garantovati za neprekinuti tranzit ruskog gasa preko svoje teritorije u Evropu ukoliko se ne izmeni postojeći ili ne napravi novi tranzitni ugovor usaglašen sa Trećim energetskim paketom EU i omoguće reversne isporuke gasa Ukrajini, naime isporuke ruskog gasa nazad iz zemalja EU u Ukrajinu!

Ukrajina insistira da se cena ruskog gasa „očisti od političkih (nekomercijalnih) činilaca“ i utvrdi na tržišnim principima, a ne priznaje ni dosadašnji obračun za isporučeni gas nego traži da se te računice usaglase , prenose RIA Novosti saopštenje pres službe Ministarstva energetike Ukrajine.

Odlazeći evropski komesar za energetiku Ginter Etinger 26.septembra je izjavio da je postignut dogovor o ceni ruskog gasa iz „zimskog paketa“ za Ukrajinu od 385 dolara za 1000 kubnih metara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com