Ukrajina tužila projekat Severni tok 2

Vlada Ukrajine podnela je tužbu protuv projekta izgradnje gasovoda Severni tok 2 saopštio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk a prenosi TASS.

gas

Tužba je podneta Sekretarijatu Evropske energetske zajednice. Projekat Severni tok 2 optužuje se da je politički, antievropski i antiukrajinski.

Jacenjuk je ranije izjavio da bi izgradnjom Severnog toka 2 Ukrajina izgubila 2 milijarde dolara.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ranije nije uspela da ubedi svoga italijanskog kolegu Matea Rencija da je Severni tok 2 projekat privatnih firmi.

Vecekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel je izjavio da će taj projekat biti realizovan samo ako Rusija istovremeno nastavi sa tranzitom gasa preko Ukrajine.

Na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu ruski predsednik Vladimir Putin je u decembru rekao da ne smatra da bi tranzit gasa preko Ukrajine trebalo sasvim prekinuti, a odustajanje Rusije od potpunog prekida tranzita gasa preko teritorije Ukrajine posle 2019. godine potvrdio je i ruski ministar energetike Aleksandar Novak, ali uz napomenu da je i konkurencija više gasovoda u tranzitu ruskog gasa u Evropu korisna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com