Ukrajinci Rusima: Pa to vam se ne isplati!

Ukrajinska kompanija Naftogas saopštila je da transport ruskog gasa preko Turske u Evropsku uniju nema ekonomskog smisla.

Novi gasovod preko Turske nosi značajne rizike od tehničkih prekida i ne nudi evropskih potrošačima nikakve prednosti, saopštio je Naftogas.

Tako je ukrajinska kompanija reagovala na saopštenje potpredsednika Evropske komisije za energetiku Maroša Šefčoviča da ga je ruska kompanija Gasprom zvanično obavestila da će EU ubuduće ruski gas moći da nabavlja samo preko Turske. Šefčovič je rekao da ovakva odluka šteti imidžu Gasproma i da je najavljeni kapacitet gasovoda preko Turske preveliki.

Pošto je ruski predsednik Vladimir Putin 1.decembra prošle godine objavio da je projekat za gradnju gasovoda Južni tok mrtav, ruska kompanija Gasprom je 8.decembra objavila osnivanje firme za izgradnju gasovoda Plavi tok koji bi od kompresorske stanice “Ruskaja” ispod Crnog mora vodio do Turske i dalje do granice sa Grčkom gde bi se završavao gasnim čvorištem na koje je pozvana da se svojom gasovodnom mrežom priključi Evropa. Najavljeno je da će gasovod Plavi tok imati isti kapacitet kao i upokojeni Južni tok – 63 milijarde kubnih metara. Proizvodjači cevi su, prema pisanju ruske štampe, objavili da će sve narudžbe za gasovod Južni tok biti preusmerene na Plavi tok.

Turska je, posle Nemačke, drugi po veličini kupac ruskog gasa, 2013.godine je kupila 26,6 milijardi kubika. Zbog hladnog vremena potrošnja gasa je januara ove godine u Turskoj porasla i samo za poslednjih desetak dana je inosila 2 milijarde kubika. Turski ministar energetike Taner Jildiz je izjavio, a prenele su RIA novosti, da Turska još nije uspela da se dogovori s Gaspromom o ceni gasa za ovu godinu iako su na tu temu od početka godine održava dva sastanka. Mada je Rusija najavila povratak na berzansko formiranje cene gasa, a održane su i berzanske probe, cena gasa je vezana za cenu nafte, a ova kao što je poznato – pada.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com