Umesto povećanja plate dva dana odmora više

U Austriji su upravo počeli najvažniji kolektivni pregovori oko plata, oni sindikata metalske industrije koja obuhvata 180.000 radnika i poslodavaca. I to velikom novinom: pošto su sindikati utvrdili da su prosečne austrijske plate stvarno padale i kad su nominano veoma rasle predložili su da se zaposlenima, koji ostvare zarade iznad onih dogovorenih kolektivnim ugovorim omogući da umesto povećanja plate izaberu dva dana godišnjeg odmora više.

Poslodavci predlogom nisu oduševljeni, piše bečki list Di prese.

Naime, analizom austrijskog Instituta za ekonomska istraživanja je utvrdjeno da su izmedju 2010. i 2013. godine plate nominalno rasle za 7,3 odsto, ali su realno pale za 4,2 odsto. Već četvrtveka realne plate (umanjene za poreze, doprinose i inflaciju) stoje u mestu, piše list.

Ništa se tu ni ove godine neće promeniti, citira Di prese dr Helmuta Hofera stručnjaka za tržište rada. Jer, Austrija će ove godine imati inflaciju od 1,8 odsto, što je više nego u drugim EU državama.

Za celu nepovoljnu platnu situaciju okrivljuju se trošadžije političari i napominje se da će na svaki evro plate i dalje 49,1 odsto ići poreznicima.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com