Uskoro upotreba telefona u avionima

Evropska agencija za bezbednost u vazdušnom saobraćaju (EASA) saopštila je da je upotreba mobilnog telefona u avionu u potpunosti bezbedna.

Nakon ove odluke EASA-e, svaki avio-prevoznik će morati da obavi sopstvenu bezbednosnu procenu upotrebe mobilnih telefona u avionima ukoliko želi da svojim svojim putnicima omogući nesmetanu upotrebu telefona tokom leta.

Britiš ervejz, podseća BBC, već je omogućio svojim putnicima u biznis klasi, ali isključivo na letu London – Njujork, upotrebu Wi-Fi-a i slanje tekstualnih poruka (SMS), ali ne i pozive.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, njihova Federalna vazduhoplovna administracija (FAA) ne brani avio-kompanijama da dozvoli putnicima upotrebu mobilnih telefona, kao ni ostalih prenosivih elektronskih uređaja, ali takvu zabranu je izdala Federalna komisija za komunikacije (FCC).

Godinama se spekuliše o tome da li je upotreba mobilnih telefona u avionima štetna ili ne. Dok jedni tvrde da signali koje telefon šalje i prima mogu uticati na instrumente u avionu, drugi tvrde da je jačina tih signala previše slaba za bilo kakav iole ozbiljniji uticaj.

Jedna američka nadležna institucija je objavila da je u periodu od 2003. do 2009. godine zabeleženo 29 žalbi pilota na ometanje rada električnih uređaja zbog upotrebe telefona. Ni u jednom slučaju nije zabeležena bilo kakva ozbiljnija posledica.

Ovom temom se pozabavila i ekipa poznate emisije „Mythbusters“ (Razbijači mitova) sa Diskaverija, koji su nakon sprovedenih testova utvrdili da korišćenje mobilnih telefona ne može uticati na instrumente u avionima. Oni su objasnili da avion „radi“ na potpuno drugačijim frekvencijama nego što je to slučaj sa telefonima, a zabranu FCC-a objašnjavaju mogućnošću da previše korisnika mobilnih telefona iz aviona zakrče mobilnu mrežu zbog primanja signala sa više repetitora.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com