Uskrs: Hoćemo i mi jaje sa kodom!

Uskrs je pravo vreme da se postavi pitanje: koji je kvalitet jaja na našim trpezama i kako da taj kvalitet utvrdimo. Od Evropske unije smo preuzeli mnoge norme, od kojih nam se neke baš i ne dopadaju, ali tu korisnu baš nismo: jaja koja kupuju stanovnici EU od 2004.godine obavezno na sebi imaju utisnut kod iz koga se lako može pročitati da li je jaje koje kupujete snela kokoška koja je gajena u kavezu, kokoška odgajena u spratnom odgajalištu, kokoška koja je šetala po slobodnom prostoru ili ona koja je odgajena po zakonima bio-hrane. Držanje živine u kavezima u Nemačkoj je, recimo, zabranjeno. Šifra sadrži i oznaku države iz koje jaje potiče, pa ime i mesto firme i kokošinjca.

jaje

„Ja mislim da kod nas takvo označavanje još ne postoji“, odgovorila je na pitanje Ekonomskih Vesti Olivera Veselinović iz Nacionalne asocijacije potrošača. Njoj je, medjutim, poznato da su u Sloveniji jaja u prodaji opremljena pečatom, sa navedenim informacijama.

Oznakom 0 označeno je bio-jaje, oznakom 1 jaje od kokoške odgajane u slobodnom prostoru, broj 2 znači da jaje potiče od kokoške odgajane u spratnom odgajalištu, a oznaka 3 je najgora ocena i znači da jaje potiče od kokoške odgajane u kavezu. Ova oznaka i oznaka države porekla važne su za potroša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com