Ustavni sud Slovenije : Vlada nije dokazala da se infekcija više prenosi na skupovima nego pri drugim susretima ljudi

Tako ozbiljno zadiranje u ljudska prava mora se zasnivati na činjenicama i dokazima, a ne na pretpostavkama, pa su uredbe Vlade Slovenije o zabrani kretanja i ograničavanju broja učesnika  skupova  neustavne, odlučio je Ustavni sud Slovenije, a upravo prenose slovenački mediji.

Te su uredbe donete  od februara do maja ove godine, a donete su u cilju sprečavanja širenja infekcije Covid-19.Privremenom merom suda je zaustavljena njihova primena.

Ustavni sud Slovenije tvrdi, kako prenose slovenački mediji, da nisu prženi dokazi da se na skupovima sa više od 10 učesnika infekcija više širi nego pri drugim ljudskim kontaktima.

Vlada Slovenije se, donoseći osporene uredbe, pozvala na mišljenje svoje radne grupe za borbu protiv Covid-19.

„Mišljenje ne povezuje mogućnost širenja bolesti s golim učešćem u skupovima, nego pre svega s nepoštovanjem epidemioloških mera ili preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje poput medjusobne udaljenosti i nošenja maski. Kako je već istaknuto, apstraktna bojazan da bi se na skupovima mogle kršiti mere nije dovoljna za tako restruktivno ograničavanje prava na javno okupljanje. U mišljenju nisu ni bile proučene mogućnosti obezbedjivanja poštovanja epidemioloških mera na skupovima, kao što su tada bile na snazi u uporednim aranžmanima“, citira obrazloženje odluke Ustavnog suda slovenački list Mladina.

Ističući poseban ustavni značaj spontanih skupova i potrebu da „makar uski krug ljudi na spontanim skupovima izrazi svoje stavove o aktuelnim pitanjima od javnog značaja“, Ustavni sud Slovenije zaključuje :

„S obzirom na gore navedeno, nijedna osporena uredba nije pokazala da bi bila neophodna opšta potpuna zabrana skupova ili njihovo ograničenje na najviše deset osoba“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com