Uticaj EU carina na proizvodjače električnih automobila iz Kine

Evropska komisija je objavila da je u petak 5.jula počeo četvoromesečni prelazni period primene dodatnih carina na električne automobile koji se uvoze iz Kine.Dosad je ta carina iznosila 10%, a sad se dodaje izmedju 17,4% i 37,6%.Većina automobila biće opterećena odsutnom carinom od 20,8%

Ukoliko se u medjuvremenu ništa ne promeni, dodatne carine će konačno biti uvedene od 1.novembra ove godine na period od 5 godina.

Nisu uspeli pregovori sa kineskom stranom, kojoj se prigovara da državnim subvencijama omogućava da se električni automobili proizvedeni u toj zemlji prodaju na evropskom tržištu po višoj ceni nego u Kini,ali po znatno nižoj ceni od cene po kojoj se na evropskom tržištu prodaju električni automobili proizvedeni u EU.

Plodom nije urodilo ni protivljenje nemačkih proizvodjača automobila, predvodjenih Nemačkim udruženjem proizvodjača automobila, koji strahuju od već najavljenih uzvratnih mera kineske strane.

Subvencije kineske države ( podsticaji proizvodjačima, kupcima, ulaganja u infrastrukturu za punjenje baterija) koriste podjednako i evropske i američke kompanije koje fabrike imaju u Kini.Na ogromnom kineskom tržištu ponuda je takodje ogromna,a bitka da se očuva tržišni udeo drastičnim snižavanjem cena bespoštedna.

Da su kineski proizvođači sada tehničkim rešenjima i dizajnom ne samo na nivou zapadne konkurencije nego i ispred nje, ne spori više niko,a kineske firme su i neuporedivo efikasnije u snižavanju troškova od zapadnih, ne spori takodje niko.

Ipak,dokazuje se da cene svojih automobila kineski proizvodjači snižavaju na uštrb profitabilnosti.

Tako je jedan od poznatijih kineskih proizvodjača ,kompanija NIO, objavila svoju procenu da tekući tržišni rat na kineskom tržištu neće preživeti više od 20 do 30 proizvodjača, prenela je američka mreža za ekonomske informacije CNBC.

Finanzen.net beleži da je u 2023.godini dobit najvećeg kineskog proizvodjača kompanije BYD po jednom automobili bila 739 dolara,a dobit njenog američkog konkurenta kompanije Tesla 2919 dolara.

Carinu od 100% na uvoz električnih automobila iz Kine uvela je i američka administracija, iako se podsticaji ,koje je američka država uvela u okviru Inflation Reduction Act, za 2023.godinu procenjuju na 7500 dolara po automobilu prema kineskim subvencijama od 4500 dolara po automobilu.

Američka carina nema velikog efekta jer kineski električni automobili još nisu prisutni na američkom tržištu,mada postoje planovi da se do njega dopre preko Meksika, gde BYD ima firmu.

Pošto je u petak na snagu stupio četvoromesečni prelazni period do konačnog uvodjenja dodatnih evropskih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, vrednosti akcija pogodjenih kompanija su se danas nešto pomerile,ali ne bitno.

Akcija najvećeg svetskog i kineskog prodavca električnih i hibridnih automobila kompanije BYD porasla je za 1,22% na 244,99 juana.Za proteklih šest meseci ta je akcija poskupela za 29,33 odsto.BYD je od Evropske komisije dobio najnižu dodatnu carinu od 17,4%.

Kompanija BYD je,kao i drugi veliki kineski proizvodjači električnih i hibridnih automobila, povećala svoju prodaju u II kvartalu 2024.godine i u odnosu na I kvartal iste godine,ali i u odnosu na isti kvartal 2023.godine.Od početka godine BYD je, prema podacima koje je nedavno objavila ta kompanija ,prodao 1 612 983 automobila ili za 28 odsto više nego u istom periodu 2023.
Kompanija BYD posluje s dobiti.

Akcija kineske kompanije NIO danas je izgubila 5,13 odsto od svoje vrednosti i cena joj je bila 4,62 dolara.Za poslednjih šest meseci,akcija te kompanije izgubila je 41,74% svoje vrednosti .

NIO je ove godine imao impozantan rast prodaja.Prodaja u junu ove godine (21 209) bila je za 98,1% veća nego u junu prošle godine,a u drugom kvartalu ove godine (57 373) za 143,9% veća nego u drugom kvartalu 2023.godine.

Ipak kompanija NIO posluje s gubitkom.

Akcija kineskog proizvodjača električnih automobila kompanije xPeng danas je izgubila 4,81 odsto svoje vrednosti i cena joj je bila 7,92 dolara.Za poslednjih šest meseci cena akcije te kompanije pala je za 37,64%.

Kompanija xPeng prodaju svojih automobila u junu (10 668) povećala je za 24% u odnosu na jun 2023.godine,a u II kvartalu 2024.godine (30 207) za 30,2 odsto u odnosu na drugi kvartal 2023.godine.Kako su preneli portali specijalizovani za električne automobile,naročito su bile uspešne prodaje novog modela E-Van X9.

Ipak, kompanija xPeng posluje s gubitkom.

Cena akcije kineskog proizvodjača električnih automobila, kompanije Li Auto danas je smanjena za 1,26% na 78,25 .Za poslednjih šest meseci vrednost te akcije smanjena je za 40,54%…

Cena akcije američkog proizvodjača automobila kompanije Tesla, sa fabrikama u Kini i Evropi,danas je pala za 2,08% na 251,52 dolara.Za poslednjih šest meseci ta je akcija poskupela za 4,60%.

Kompanija Tesla je u drugom kvartalu 2024.godine prodala (443 956) više automobila nego što su analitičari tržišta očekivali odnosno za 14,77 odsto više nego u prvom kvartalu ,ali za 4,76 odsto manje nego u II kvartalu 2023.godine.

Proizvodnja kompanije Tesla smanjena je u II kvartalu 2024.godine i u odnosu na I kvartal iste godine za -5,2% i u odnosu na II kvartal 2023 za -14,36%.

Podatke o svom finansijskom poslovanju,Tesla će objaviti 23.jula.

I američki proizvodjač električnih automobila Lucid povećao je drastično svoju prodaju u drugom kvartalu 2024.godine dok je
proizvodnja,kao i kod Tesle, pala.

Lucid je u ponedeljak saopštio da je u II kvartalu isporučio kupcima 2394 automobila što je za 70 odsto više nego u II kvartalu 2023.godine.

Kompanija je, medjutum, proizvela u II kvartalu 2110 automobila ,dok je u istom kvartalu godinu dana ranije proizvela 2173.

Posle vesti o drastičnim rastu prodaja, vrednost akcije kompanije Lucid skočila je u ponedeljak za 7,85%.na 3,16 dolara,pošto je ta akcija u aprilu pala na najniži dosad zabeležen nivo od 2,29 dolara .

U poslednjih 6.meseci ,akcija kompanije Lucid izgubila je 16,84% svoje vrednosti.

Kompanija Lucid je dosad poslovala s gubitkom,a objavljivanje finansijskih rezultata za II kvartal 2024.godine najavila je za 5.avgust.

Hronični gubitaši su i američke kompanije za proizvodnju električnih automobila Rivian i Fisker, s tim što je Fisker pokrenuo postupak svog bankrota.

Akcija kompanije Rivian poslednjih dana raste pošto je objavljena vest da će najveći nemački proizvodjač automobila kompanija Folksvagen u američku kompaniju Rivian narednih godina uložiti oko 5 milijardi dolara u zajednički razvoj tehnike.

Električni automobili Folksvagena, koji nije uspeo da izradi zadovoljavajuća sopstvena softverska rešenja za upravljanje električnim automobilom,do kraja godine će biti opremljeni tehnikom i softverom kompanije Rivian.

Akcije nemačkih proizvodjača automobila Mercedes Benz, Folkswagen, BMW i Porsche u ponedeljak su se uglavnom kretale oko svoje dotadašnje cene, uz mali pad kod svih sem kod Poršea.

A kad se posmatra šestomesečni period,rast je imala samo akcija Mercedes Benz ,dok su sve ostale bile u padu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com