Varufakis: Nije tačno da smo rekli da nećemo da pregovaramo s kreditorima

Grčki ministar finansija Janis Varufakis  rekao je u intervjuu BBC-iju da nije tačno da je ikada rekao da Grčka neće pregovarati sa svojim kreditorima Evropskom centralnom bankom, Medjunarodnim monetarnim fondom, Evropskom komisijom i  svakom zemljom evro-zone pojedinačno.

„Baš suprotno. Mi smo vrlo željni da započnemo razgovore sa ECB, MMF-om, EK i svakom pojedinačno državom članicom evro-zone, u kojoj se zasluženo nalazimo“, rekao je Varufakis i dodao da „ono na šta nismo spremni je da nastavimo da se pretvaramo i sprovodimo nesprovodiv program koji pet godna nije doneo nikakav opipljiv boljitak“.

Ali Trojka se, rekao je on, sastoji od institucija s jedne strane, a s druge strane od njihovih predstavnika u Grčkoj „koji imaju za zadatak da nametnu i nadgledaju implementaciju programa koji je potpun propao“.

On je rekao da Grčka od svojih pratnera traži samo nekoliko kratkih nedelja vremena u kome će sačiniti veoma racionalne predloge čiji će cilj biti da „smanjimo troškove ove krize za prosečnog gradjanina, prosečnog poreskog obveznika, a ne samo Grka“.

„Ovo nije pitanje ‘uzmi ili ostavi’, nije ultimatum, nije pitanje ‘ko će prvi trepnuti’, ovo što imamo u evro-zoni je kriza od koje jedino imaju koristi antievropljani, rasisti, fašisti u Grčkoj i ultranacionalisti svuda drugde. Mi želimo da stavimo tačku na to racionalnim razgovorima sa našim partnerima“, rekao je Varufakis.

On je BBC-iju, čiji je fan, zamerio da je usred intervjua sa njim emitovao o Grčkoj „najnetačniji izveštaj koji  sam ikad čuo“ i upitao je voditeljku da li bi ona svome prijatelju koji je zapao u teškoće sa otplatom  hipoteke i onda uzeo kreditnu karticu da njome hipoteku otplati, savetovala da sa time nastavi? A Grcima se upravo to savetuje da uzmu nove pozajmice kako bi rešili problem nesolventnosti, rekao je Varufakis.

Na pitanje da li se slaže sa obustavljanjem privatizacije luke Pirej, grčki ministar finansija je rekao da „ investicije u luku Pirej do kojih je došlo poslednjih godina imaju moju punu podršku“ i da je njegov cilj da bude deo pokušaja da se u Grčku privuku investicije sa sličnim efektom na produktivnost i konkurentnost.

„Ali u privatizacijama koje su sprovodjene poslednjih pet godina, potencijalno vredna imovina se za vreme deflacije prodaje za kikiriki, pa se čak i taj kikiriki baca u crnu rupu neodrživog duga“, rekao je Varufakis.

Na pitanje: veruje li Nemačkoj i želi li grčka vlada da saradjuje sa tom zemljom, Varufakis je rekao:

„Da, verujem. Mislim da motor Evropske unije koji jeste Nemačka treba da odigra važnu ulogu da se pomere brodovi koji su se nasukali. Deflaciona politika koja se sada vodi nije dobra ni za Evropu, ni za Grčku, ni za Nemačku“, rekao je Varufakis.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com