Varufakis sutra u Nemačkoj

Do s nestrpljenjem očekivanog susreta novog grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa i njegovog nemačkog kolege Volfganga Šojblea doći će u četvrtak.

Tako Varufakis na svojoj turneji po zemljama evro-zone neće zaobići ni najtvrdji nemački orah.

Zapadni medji su juče i prekjuče objavili čak dva modela za olakšavanje grčkog duga, koja je pripremio Varufakis, a biće ponudjeni na diskusiju evropskim partnerima Grčke.

Pored već objavljene ideje da se grčki dugovi državama evro zone zamene za obveznice, na koje će se kamata plaćati kad Grčka ima privredni rast, a kad nema-neće, i transferisanja kredita uzetih od Evropske centralne banke  u obveznice koje neće imati rok trajanja „dakle neće se nikad gasiti“ a poverioci će na njih stalno naplaćivati kamatu, Grčka je juče prezentovala još jedan model.

Naime, Grčka je ponudila da krediti  koji su joj iz evropskog fonda za pomoć dati za stabilizaciju i dokapitalizaciju bankarskog sektora budu zamenjeni za državne udele u bankama. Kako na prethodna dva, Berlin se već roguši i na ovaj treći predlog. “41 milijarda prema osam milijardi, to baš i ne bi bio dobar posao“, tako su sumu tih kredita sa vrednošću udela grčke države u banakama izračunali i odmah prokomentarisali za Frankfurter algemajne cajtung u Berlinu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com