Vrednost Totala pala nakon pogibije predsednika

Pogibija Kristofa de Meržerija, predsednika francuskog Totala, jedne od najvećih naftnih kompanija na svetu, izazvala je juče reakciju tržišta.

Nesreća na moskovskom aerodromu Vnukovo nije išla na ruku ionako visokoj nesigurnosti investitora, pa su evro i dolar na otvaranju Moskovske berze najpre dostigli nove rekorde – od 52,6955 odnosno 41,13 rublji, ali se kurs ubrzo stabilizovao na nivou nižem od onog u ponedeljak. Jer, objasnili su berzanski analitičari za ruski list Komersant, Rusija ulazi u period kad kompanije plaćaju poreze, i u te svrhe kupuju rublju, pa će sa računa banaka biti podignuto oko 600 milijardi rubalja.

Istovremeno je na Pariskoj berzi pala vrednost kompanije Total za 2 odsto, što iznosi respektabilnih 2 milijarde evra. Stručnjaci ocenjuju da taj pad, u očekivanju izbora novog direktora i obelodanjivanja nove strategije francuske kompanije za Rusiju, neće biti veći od 3-4 odsto.

Total ima veoma raširenu delatnost u Rusiji. Kad su toj zemlji uvedene sankcije Kristof de Meržeri je odmah objavio, podseća Komersant, da ta firma u Rusiji radi već 20 godina i da nema nameru da smanjuje svoje ruske poslove. Analitičari ,koje je konsultovao Komersant, ne veruju da će Total promeniti rusku strategiju ma ko da toj firmi sada dodje na čelo.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com