Vreme potrošeno na odlazak i dolazak sa posla treba računati kao radno vreme

Vreme potrošeno na dolazak i odlazak sa posla treba računati kao radno vreme, smatra Evropski sud pravde (ECJ), a prenosi britanski Independent.

Sud je presudio da bi radnici bez fiksnih radnih mesta trebali biti u stanju da naplate svoja putovanja, što im trenutno nije omogućeno.

To bi moglo da znači da kompanije koje zapošljavaju radnike kao što su električari, monteri gasa, zdravstveni radnici… krše propise EU radnog vremena, ukoliko su izabrale da napuste regionalnu kancelariju.

ECJ je rekao da štiti „bezbednost i zdravlje“ radnika prema Direktivi EU o radnom vremenu. Presuda je doneta u sporu španske bezbednosne kompanije „Tico“ i njenih radnika.

„Činjenica da radnici počinju i završavaju svoje putovanje u sopstvenim domovima direktno proizilazi iz odluke kompanije da ukine regionalne kancelarije, a ne iz želje samih radnika. Tražiti od radnika da snose teret odluka poslodavaca bilo bi u suprotnosti sa Direktovom EU o radnom vremenu, koja uključuje neophodnost minimalnog perioda odmora za radnike“, navodi se u presudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com