Nemačka pojačava proizvodnju „zelene struje“

Nemačka je u prvoj polovini 2014. godine dogurala do 31 odsto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema istraživanju „Fraunhofer instituta“ Nemačka je samo od sunca i vetra proizvela 17 odsto svoje ukupne proizvodnje električne energije, što je porast za nekih 5 procenata u odnosu na proteklih nekoliko godina.

Solarne elektrane su povećale proizvodnju za čak 28 odsto u poređenju na isti period prošle godine, dok je energija dobijena od vetra zabeležila porast od 19 odsto.

Podatak o porastu električne energije koju Nemačka proizvodi iz „zelenih izvora“ stiže u pravom trenutku, tačnije u momentu kada se čitava Evropa zbog zaoštravanja odnosa sa Rusijom pita kako će, u najgorem scenariju, zameniti ruski prirodni gas, piše „Blumberg biznisvik“.

Ipak, veliko pitanje koje lebdi nad ovim istraživanjem „Fraunhofer instituta“, a na koje isto nije dalo odgovor, jeste kolika je bila cena proizvodnje ovih 27 odsto ukupne proizvodnje električne energije. Kritičari kažu previsoka, dok oni koji podržavaju dobijanje električne energije iz obnovljivih izvora još jednom napominju da je ovo, nesumnjivo, ulaganje u budućnost.

Najveći deo električne energije domaće proizvodnje Nemci i dalje dobijaju od uglja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com