Zima blizu, dogovor o gasu daleko

Zasad je jedino izvesno da će se pregovori o gasu izmedju Rusije i Ukrajine uz posredstvo Evropske komisije nastaviti 21. oktobra. Da li u Berlinu i Briselu tek će se videti, kaže ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

I jedna i druga strana u sporu Evropskoj komisiji je poslala svoj predlog za reviziju nedavno postignutog dogovora.

Rusija je, prema rečima Novaka koga citira Tas, ponudila Ukrajini fleksibilniju šemu zanotplatu 3,1 milijarde starog duga.

„Do početka isporuka gasa trebalo bi da bude plaćen dug za novembar-decembar 2013. godine u iznosu od 1,451 milijarde dolara , a do kraja godine ostatak“, rekao je Novak.

Ukrajina je, medjutim, Evropskoj komisiji predložila da joj rok za uplatu 3,1 milijarde dolara bude produžen do marta sledeće godine. Odnosno, da joj prvo bude isporučen gas, pa da namiri dug, umesto obratno kako je prvobitno dogovoreno.

Sem toga, Ukrajina traži da joj uz avansne uplate u okviru „zimskog paketa“ bude isporučeno 4 milijarde kubika gasa umesto 5 milijardi kako je prvobitno dogovoreno.

Sastanak 21. oktobra trebalo bi sem zimskih isporuka gasa Ukrajini da reši i pitanje sigurnosti tranzita gasa za Evropu preko te zemlje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com