Zvuči poznato: Cipras samo priča mi, mi, mi, a ništa ne radi

Cipras samo priča mi, mi, mi, a ništa ne radi, Grčka tone sve dublje, rekao je za portal Ekonomske Vesti radnik u jednom solunskom fast fudu.

„Nisam glasao za Ciprasa (Aleksis Cipras prim.aut), ali ako bude bilo referenduma o merama štednje koje nam je predložila Evrope glasaću za njih“, rekao je momak koji se predstavio kao Glejdis.

20150627_203652 (1)

Stanovnici, barem oni koji su subotu proveli u centru i u solunskoj luci, nisu izgledali zabrinuti zbog sve gore situacije u kojoj se Grčka nalazi u pregovorima sa međunarodnim kreditorima. Istini za volju često se među lokalnim stanovništvom moglo čuti „Merkel“.

Tako nam je Jorgos, radnik u slabo opremljenoj trafici na šetalištu u solunskoj ruci, rekao: „Ona je kriva za situaciju u kojoj se nalazimo. Nemci žele i poslednju paru da nam uzmu. Ovo je prva vlast koja je glasno rekla ne sumanutim merama štednje i siguran sam da ćemo uspeti“. Na pitanje u čemu uspeti, Jorgos je kratko odgovorio: „U borbi sa Merkelovom“.

Radnica u jednom od rektih butika koji je danas radio u glavnoj solunskoj ulici rekla nam je da nije glasala za trenutno vladajuću stranku Sirizu na izborima.

„Na sreću ili na žalost, videćemo“, rekla je ona i dodala da je danas u pauzi na poslu išla do bankomata da podigne novac sa računa zbog mogućeg bankrota države.

Redovi ispred bankomata su već uobičajena stvar u Grčkoj. Pogotovo kada „zagusti“ u pregovorima sa kreditorima. Tako je bilo i danas, ali nije potrajalo dugo. U popodnevnim časovima redova više nije bilo.

„Nema novca u bankomatu, a onaj tamo ne radi“, rekla nam je jedna prolaznica.

Možda zato nije bilo gužvi u popodnevnim časovima ili su Grci posao obavili već rano jutros? Ali Grci ne vole da ustaju rano, pogotovo vikendom…

20150627_185249

Ipak, solunski kafići su danas bili puni. Da se država nalazi samo nekoliko dana od bankrota ne može se primetiti na licima solunske omladine koja zauzima prva mesta, ona sa najboljim pogledom na more, u kafiću Mikel. Onih starijih tradicionalno je daleko manje.

Nego, da li je Aleksis Cipras danas podigao novac sa svog računa ili je možda i njegov omiljeni bankomat bio van funkcije, bez para ili je jednostavno red bio predugačak?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com