Bayer plaća 8 milijardi dolara žrtvama glifosata?

Brojka je za običnog smrtnika velika, ali analitičari su smatrali da poravnanje sa 18.400 tužitelja u SAD neće nemačku kompaniju koštati ispod 15 do 20 milijardi dolara.

Medjutim, prenosi finanzen.net vest Blumberga, kompanija je u toku pregovora o poravnanju u kojima teži dogovoru vrednom tek 8 milijardi dolara.

Tim iznosim bi bilo obeštećeno 18.400 Amerikanaca, koji je tuže jer smatraju da je hemikalija glifosat sadržana u sredstvu protiv korova Roundup odgovorna što su oboleli od raka.

Berzanski analitičari smatraju da bi to za kompaniju bio odličan dogovor, a uverljivost vesti i njihovu ocenu potvrdile su i berze – vrednost akcije kompanije Bayer porasla je danas za 7 odsto. Medjutim, prenosi finanzen.net analizu DPA, to je još uvek vrednost akcije za 28% niža nego što je ona bila pre prve tužbe u SAD. Odnosno, vrednost kompanije je za 24 milijarde dolara niža nego što je bila u kad je Bayer izgubio prvi sudski proces. Dosad su na sudu u korist tužitelja rešene tri tužbe.

Ukoliko je dogovor o poravnanju zaista vredan 8 milijardi dolara, smatraju berzanski analitičari, akcija kompanije Bayer ima slobodan prostor za rast od 30 odsto.

U pregovore o poravnanju uključeni su najpoznatiji američki stručnjaci za te pravne poslove, a posebno poglavlje čini priča o pritisku koji na celu stvar proizvodi milijarda dolara, koliko je u kompaniju Bayer uložio poznati američki milijarder Pol Singer odnosno njegov hedž fond Elliot.

Da li će se na kraju ove priče svet osloboditi glifosata, neizvesno je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com