Bayer vredi manje nego što je platio za Monsanto

Akcija nemačke kompanije Bayer pala je danas na najniži nivo od 2012. godine, pošto je u SAD doneta i treća presuda u korist tužilaca, a Bayeru naloženo da plati kaznu veću od 2 milijarde dolara bračnom paru, obolelom od raka pošto su rukovali  sredstvom Roundup, proizvodjača Monsanta.

Bayer ima pravo žalbe višoj sudskoj instanci, sastavljenoj od profesionalnih sudija u šta njegov menadžment još polaže velike nade.

Tržišna vrednost kompanije Bayer trenutno je 52,84 milijarde evra, a prošle godine je Bayer za kontroverznu kompaniju Monsanto, sada njegov sastavni deo, platio 56 milijardi evra.

Berzanski analitičari, koje citira finanzen.net, smatraju da je berza već učitala buduće izgubljene procese po tužbama 13.400 Amerikanaca koji su rukovali istom hemikalijom za uništavanje korova, koja sadrži glifosat.

Stručnjak JP Morgan Voser ocenjuje da je berza kroz kurs akcije kompanije Bayer uračunala ukupne kazne od 15 do 20 milijardi dolara ili 1,1 do 1,5 milion dolara po svakom od sadašnjih 13.400 tužilaca čiji će broj, prognozora Voser, porasti bar do 15.000.

Ali, ističu analitičari, Bayer ostvaruje operativnu dobit od poslova Monsanta jer „talas tužbi nije uticao na tražnju jer mnogi poljoprivrednici ne mogu da odustanu od sredstva za uništavanje korova“ (Roundup).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com