Šta ćemo o COVAX vakcinama saznati danas?

Predsedavajući Predsedništva BiH i šef Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u utorak je izjavio da je Mehanizam za globalni pristup vakcinama za sprečavanje Covid-19 (Covax) očigledno u kolapsu i niko nema informaciju o tome kada će vakcine stići u BiH.

Zato će Republika Srpska zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina, koje je nabavio za Srbiju, da Republici Srpskoj kako bi mogla da počne vakcinaciju protiv Covid-19, rekao je Dodik.

Republika Srpska je 15. decembra saopštila da je uplatila novac za nabavku preko tog mehanizma 400.000 doza vakcina, a Vlada FBiH 21. decembra da je uplatila za 800.000 doza.

Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije i Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI) poslednji put je 18. decembra 2020. godine ažuriran preopširan i ne baš lako razumljiv prikaz trenutnog stanja Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje Covid-19 (Covax).

Tu se navodi da je u taj mehanizam uključeno 190 država koje odgovaraju kriterijumima programa Covax. Medju tih 190 država su i države tkz. Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija.

Dalje se navodi da Covax trenutno ima sporazume o dostupnosti skoro 2 milijarde doza nekoliko perspektivnih vakcina-kandidata protiv Covid-19, pod uslovom da ih odobre regulatorni organi.

Ti sporazumi znače da tokom PRVE POLOVINE 2021. godine svih 190 država učesnica, a koje odgovaraju kriterijumima programa Covax, mogu dobiti pristup dozama za zaštitu rizičnih grupa stanovništva odnosno zdravstvenih i socijalnih radnika. Isporuke će početi u prvom kvartalu, ali ne piše kad. A do kraja godine tih 190 država moći će da povuku količinu doza dovoljnu za vakcinaciju 20 odsto stanovništva.

Na dodatne doze za širi obuhvat stanovništva vakcinacijom može se računati tek 2022. godine, piše u tom prikazu.

Najmanje 1,3 milijarde doza, koje će finansirati donori, biće dostavljeni 92 države, koje odgovaraju kriterijumima programa AMC Mehanizma Covax, Alijanse GAVI od kojih je 86 za to podnelo zahtev, objašnjava se dalje.

Radi se o državama sa niskim ili nižim srednjim dohotkom. One su navedene poimence i iz našeg regiona na tom se spisku nalazi samo Kosovo.

U izveštaju se navodi da je dosad obezbedjeno 2,4 milijarde dolara donacija i 468 miliona dolara garancija, dakle oko 2 dolara po dozi vakcine samo za 92 zemlje sa niskim dohocima. A da bi se ostvario cilj postavljen za 2021. godinu nedostaje bar 4,6 milijarde dolara.

A sa kojim proizvodjačima sporazum ima mahanizam Covax:

1. Sa Institutom za serume iz Indije za 200 miliona doza (i mogućnošću za još 900 miliona doza) vakcine AstraZeneka/Oxford ili Novavax

2. Izjava o namerama za nabavku 200 miliona doza kompanija Sanofi/GSK

3. Sporazum sa kompanijom AstraZeneka za 170 miliona doza.

4. Memorandum o razumevanju sa kompanijom Johnson&Johnson za 500 miliona doza vakcine Janssen

Kao što se vidi, Mehanizam Covax se oslonio na prvobitne ocene da je AstraZeneka najperspektivnija zapadna vakcina, a tome se mora dodati i informacija da je Indija zabranila izvoz te vakcine proizvedene na njenoj teritoriji odnosno u Institutu za serume.

Rojters je u četvrtak ekskluzivno izvestio, pozivajući se na dva neimenovana izvora, da su se kompanije Pfizer/BioNTech saglasile da isporuče mehanizmu Covax izvesnu količinu svoje vakcine BNT162b2 za vakcinaciju medicinskog osoblja u zemljama sa niskim dohotkom.

Rojters tvrdi da će vest o tome, kao i o tačnoj količini i ceni biti objavljena danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com