Direktor CDC: Masovna vakcinacija Amerikanaca u aprilu, možda u julu!

U izjavi pred američkim Senatom, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild je rekao da do masovne vakcinacije Amerikanaca neće doći pre aprila, možda čak jula sledeće godine.

„Ja mislim da do masovne vakcinacije, znate, može doći u aprilu, maju, junu, moguće je u julu“, rekao je Redfild pred senatskim odborom za zdravlje a prenosi Yahoo News.

Američki predsednik Donald Tramp najavljivao je mogućnost registracije prve američke vakcine protiv Covid-19 već u oktobru, a to znači pre američkih predsedničkih izbora, koji se održavaju 3. novembra.

U trećoj završnoj fazi kliničkog testiranja na ljudima nalaze se u SAD vakcine četiri proizvodjača: Moderna i Pfizer od jula, AstraZeneka od avgusta (ali sad do daljnjeg na ledu), i od juče Johnson & Johnson. Registracija u oktobru zahtevala bi primenu vanredno ubrzane procedure.

Nedoumice u tom smislu izazvala je izjava američkog ministra zdravlja Aleksa Azara da je Ministarstvo zdravlja u smislu utvrđivanja tih vanrednih pravila iznad Agencije za lekove (FDA) .

Vašington post je, medjutim, objavio da se FDA sprema da pooštri uslove za vanredno odobrenje upotrebe lekova i da će nova pravila objaviti već ove nedelje.

Šef FDA Stiven Han je pred senatskim odborom juče objavio da će ta institucija odobriti samo onu vakcinu kojom bi njeni zaposleni vakcinisali i svoje porodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com