Godišnja vrednost vakcine protiv Covid-19 oko 10 milijardi dolara

Analitičari investicionih banaka Morgan Stanley i Credit Suisse procenjuju da će godišnja vrednost tržišta vakcine protiv Covid-19 biti najmanje 10 milijardi dolara, a prosečna cena jedne doze 20 dolara, prenose Fajnenšl tajms i Gardijan.

Metju Harison, analitičar Morgan Stanley, ocenjuje da će to tržište vredeti bar 10 milijardi dolara, ako se protiv Covid-19 vakcinišu samo oni koji su se dosad vakcinisali protiv gripa i uz cenu koštanja od 5 do 10 dolara. Ako vakcina protiv Covid-19 bude popularnija od vakcine protiv gripa, to tržište bi moglo da vredi do 25 milijardi dolara.

Analitičar Credit Suisse Evan Zajgerman ocenjuje da bi samo u SAD to tržište moglo da vredi 10 milijardi dolara godišnje.

U razvoj vakcine protiv Covid-19 dosad su uložene desetine milijardi dolara, a konkurencija je velika, tako da se enormna zarada, zasad, ne smeši nijednoj kompaniji.

Kompanije, koje rade na toj vakcini, dosad su obećavale njenu cenu od 3 do 37 dolara, a neke su se zaklele da će, dok traje pandemija, vakcinu isporučivati besplatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com