Indija u novom pokušaju vakcinacije: Nekom za džabe, nekom za 16 dolara

U subotu je u Indiji počeo novi pokušaj imunizacije svog stanovništva starijeg od 18 godina.

S obzirom da je Indija najveći proizvodjač vakcina na svetu, a indijski Institut za serume najveći dobavljač medjunarodnog mehanizma COVAX, ne strepi se samo za ishod masovne navale Indijaca na centre za vakcinacije, nego i na indijski uticaj na snabdevenost vakcinama ostatka, naročito siromašnog sveta.

Kako sa lica mesta izveštava AP, indijske firme proizvode oko 70 miliona doza dve odobrene vakcine svakog meseca – jednu Institut za serume, drugu Bharat Biotech.

Polovinu proizvodnje kupiće federalna vlada po ceni od 150 rupija ili 2 dolara po dozi.

Drugu polovinu kupiće vlade indijskih država i privatne bolnice. Za njih je cena drugačija. Kako piše AP, Institut za serume će indijskim državama prodavati po ceni od 300 rupija ili 4 dolara po dozi, a privatnim bolnicama po ceni od 600 rupija ili 8 dolara po dozi.

Bharat Biotech će indijskim državama vakcinu prodavati po ceni od 400 rupija odnosno 5.50 dolara po dozi, a privatnim bolnicama po ceni od 1.200 rupija ili 16 dolara po dozi.

Dosad su države i privatne bolnice mogle dozu da naplaćuju 250 rupija ili 3 dolara, a sad koliko farmaceutske kompanije kažu.

AP podseća da je EU za dozu vakcine AstraZeneka plaćala 2,15 dolara, ali kompanija AstraZeneka je podsetila da je EU značajnim sredstvima učestvovala u razvoju te vakcine.

U Indiji je juče registrovano 401.993 nova slučaja infekcije Covid-19, što je ukupno oko 19,1 miliona inficiranih. Od početka epidemije od posledica te infekcije su umrle 211.853 osobe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com