Indijski car vakcina s porodicom napustio Indiju

Adar Punavala, direktor indijskog Instituta za serume, najvećeg proizvodjača vakcina na svetu, sa porodicom je na neodredjeno vreme napustio Indiju jer strahuje za svoj život.

On je stigao u Veliku Britaniju, pre nego što je ona zatvorila granice za putnika iz Indije, i u intervjuu za londonski The Times rekao da u ovoj situaciji nije mogao da ostane u Indiji jer   je sve palo na njegova pleća, a on sam ne može da učini ništa.

Kako njegov intervju prenosi Njujork tajms, Punavala tvrdi da pritisak na njega vrše sa svih strana i centralna vlast i vlasti indijskih država na čijem je celu opozicija, optužuju ga za odlaganje isporuke vakcina, nazivaju profiterom, a ima i predloga da se Institut za serume nacionalizuje.

„Očekivanja i agresija su bez presedana”, rekao je Punavala.

On je rekao da svako očekuje da dobije vakcinu i ne razume zašto je neko drugi dobija pre njega.

A u toj situaciji on nije želeo da pogađa šta bi ljudi mogli da učine.

Institut za serume proizvodi indijsku varijantu vakcine AstraZeneka Covishield.

Prema podacima Our World Data, u Indiji je bar jednu dozu vakcine do 30. aprila primilo 9,2 odsto stanovnika a obe doze 1,9.

U Indiji se pored vakcine Covishield, koju su razvili Univerzitet Oxford i britansko-švedska kompanija AstraZeneka, proizvodi i indijska vakcina protiv Covid-19 Cavaxin, koju je razvila indijska firma Bharat.

Ruski fond za direktne investicije je sa čak četiri indijske firme ugovorio proizvodnju vakcine Sputnjik V.

Juče je iz Rusije u Indiju dopremljena pomoć od 150.000 doza vakcine Sputnjik V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com