Italija: Na pragu novih, restriktivnijih mera zbog koronavirusa

Italija će 7. oktobra uvesti nove mere u borbi protiv koronavirusa a zbog aktuelnog povećanja broja zaraženih – 02. oktobra registrovano je više od 2.500 novozaraženih a poslednji put je više od 2.000 novozaraženih na dnevnom nivou bilo 30. aprila.

Kako saznaju italijanski mediji, medju novim merama mogla bi da se nadje i obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom tokom celog dana. U nekim regionima ta mera već postoji, dok je na državnom nivou vremenski ograničena – od 6 ujutru do 6 popodne.

Novo žarište koronavirusa u Italiji je region Lacio. Tamo se nenošenje maske kažnjava od 500 do 3.000 evra. Upravo bi ta kaznena politika mogla biti deo novih mera na državnom nivou.

Razmatra se i skraćenje radnog vremena lokala do 10 ili 11 sati uveče.

Škole će ostati otvorene, a noćni klubovi će ostati zatvoreni. Maksimalan broj posetilaca na sportskim dogadjajima ostaće na trenutno propisanih 1.000.

Il Corriere della Serra saznaje i da će biti proširena lista „rizičnih zemalja“. Putovanja u te države, trenutno ih je pet (Španija, delovi Francuske, Grčka, Hrvatska i Malta), nisu zabranjena, ali se za sve koji iz tih država dolaze propisuje obavezno testiranje na Covid-19. Nije navedeno koje još države bi mogle biti označene kao rizične, ali taj list saznaje da će Grčka najverovatnije sa te liste biti skinuta zbog pada novozaraženih u poslednje vreme.

U borbu protiv svih vrsta javnih okupljanja mogla bi da bude uključena i vojska.

Spominje se i mogućnost policijskog časa u večernjim satima.

Potpuni karantin, medjutim, nije medju opcijama. To je potvrdio i italijanski ministar privrede Roberto Gvaltijeri, koji je rekao da za tim „nema potrebe“.

U Italiji je do sada od Covid-19 umrlo više od 36.000 ljudi. Najveći broj novozaraženih u jednom danu registrovan je 22. marta – 6.557.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com