„Johnson & Johnson“ kriv za opioidsku krizu

Američki sud u Oklahomi presudio je danas da je farmaceutska kompanija „Johnson & Johnson“ namerno umanjila opasnost od uporebe opioida i preuveličala njihovu korist. Takođe, proizvođaču lekova je naređeno da plati državi 572 miliona dolara.

Iznos je daleko manji od 17 milijardi dolara koliko je američka država Oklahoma procenila da će joj trebati kako bi finansirala lečenje zavisnika i druge usluge koje su neophodne u narednih 20 godina kako bi se sanirale posledice prouzrokovane zloupotrebom lekova na recept, prenosi Njujork tajms.

Ipak, odluka sudije Thada Balkmana važna je za advokate država i gradova širom SAD koji su podneli više od 2.000 tužbi povezanih sa zloupotrebom opioida.

Sudija Balkman bio je vrlo kritičan prema kompaniji koja je izgradila reputaciju kao porodično prijateljski proizvođač sapuna, šampona i pudera za bebe.

U svojoj presudi, on je napisao da je „Johnson & Johnson“ sprovodila „lažne, zavaravajuće i opasne marketinške kampanje“ koje su „prouzrokovale eksponencijalan rast zavisti i smrtnosti uzrokovanih predoziranjem“, kao i novorođenčadi izloženih opioidima.

Sabrina Strong, advokat svetski poznate kompanije, najavila je žalbu.

„Imamo mnogo snažnih osnova za žalbu i nameravamo da ih iskoristimo energično“.

„Johnson & Johnson“ isporučio je 60 odsto sastojaka koji su korišćeni za proizvodnju opioida, poput oksikodona. Takođe, sprovodio je agresivnu marketinšku kampanju koja je tvrdila da su opioidi bezbedni i efikasni, navodi se u tužbi Oklahome.

„Dokazali smo da je ‘Johnson & Johnso’ bio glavni uzrok ove opioidne krize“, kazao je Bred Bekvort, glavni advokat države, i dodao da je kompanija zaradila milijarde prodajući sastojke u proteklih 20 godina.

Tokom 2017. godine, širom SAD, 47.600 ljudi umrlo je od predoziranja opioidima, duplo više nego od svih ostalih droga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com