Kina : SAD su jedina zemlja koja još poseduje hemijsko oružje

Kinesko ministarstvo inostranih poslova u četvrtak je saopštilo da je medjunarodna zajednica izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog američkih vojno-bioloskih aktivnosti i da je  odbacivanje toga kao „fake news“ neodgovorno  ponašanje SAD.

Kako je preneo Global Times, portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Zhao Lijian je rekao da medjunarodna zajednica pojma nema sta se dešava u američkoj laboratoriji Fort Detrick niti u 336 bioloških laboratorija koje SAD imaju u inostranstvu.

„Mi pozivamo sve strane da osiguraju sigurnost bioloških laboratorija u Ukrajini u sadašnjim okolnostima u interesu naroda Ukrajine i regiona“, rekao je Zhao.

„Iako su potpisnica Konvencije o hemijskom oružju, SAD ostaju jedina država na svetu koja još poseduje hemijsko oružje. SAD su dva puta produžile krajnji rok u kome je trebalo da unište sve  svoje zalihe hemijskog oružja, uprkos zahtevima medjunarodne zajednice “ rekao je Zhao i podvukao da svi podaci o američkim vojno – biološkim aktivnostima koje je naveo potiču od samih SAD.

Zhao je pozvao SAD da daju puno objašnjenje svojih vojno – bioloških aktivnosti kod kuće i u svetu, da dozvole njihovu  multilateralnu inspekciju i završe uništavanje svojih zaliha hemijskog oružja.

Global Times se poziva na Asocijacuju za kontrolu oružja i tvrdi da je obaveza SAD da do septembra 2023.godine unište sve svoje prijavljene zalihe hemijskog oružja , a da sa stanjem maja 2021.godine, SAD još nisu uništile ni deo svojih zaliha hemijskog oružja Kategorija I.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com