Kremlj: Rusija ne krade tudje vakcine

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, odlučno je odbacio mogućnost da bi Rusija mogla da stoji iza hakerskih napada na britanske farmaceutske kompanije i istraživačke centre koji rade na razvoju vakcine protiv Covid-19.

“Mi ne raspolažemo informacijom o tome ko je hakovao farmaceutske kompanije i istraživačke centre. Jedino što mi možemo da kažemo: Rusija sa tim pokušajima nema nikakve veze”, rekao je Peskov, a prenosi RIA Novosti.

Nacionalni centar za sajber- bezbednost Velike Britanije saopštio je da hakeri, pod rukovodstvom ruskih specijalnih službi, pokušavaju da ukradu podatke o vakcinama protiv Covid-19 na kojima se radi u svetu.

Britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab je zapretio Rusiji, i povodom optužbi za mešanje u prošlogodišnjeg britanske parlamentarne izvore, uključivanjem u britanski sankcioni spisak novih imena, našta je Rusija zapretila “

Na pretnju sankcijama potpuno novo svetlo bacila je  “ uzvratnim i adekvatnim merama „.

Ali pretnja je dobila novo značenje saopštenjem Ruskog fonda za direktne investicije u kome se navodi da britanske optužbe o kradji informacija o vakcinu nemaju nikakvog smisla u svetlu činjenice da se već vode pregovori sa britanskom kompanijom Astra Zeneka o proizvodnji njene vakcine u Rusiji.

I dalje: ruska farmaceutska kompanija R-Farm objavila je danas da je potpisala sporazum s britanskom firmom AstraZeneka o proizvodnji njene vakcine u Rusiji.

„Svoju  nameru smo ostvarili u vidu potpisanog sporazuma o proizvodnji i distribuciji vakcine u 30 do 50 trećih država, uključujući države Evrope, Zajednice nezavisnih država, jugoistočne Azije i Bliskog istoka.Ali prioritet je pri realizaciji projekta Rusija, rekao je za rusku televiziju „Rusija 24“ predsednik saveta direktora firme R-Farm Aleksej Repik.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com