Madjarska uvozi 2 miliona doza vakcine Sputnjik V

Madjarska vlada je danas saopštila da su u toj zemlji za hitnu upotrebu odobrene ruska vakcina protiv Covid-19 Sputnjik V i vakcina AZD1222 britansko-švedske kompanije AstraZeneka i Univerziteta Oxford.

Da bi vakcina Sputnjik V u Madjarskoj bila korišćena potrebno je da njenu upotrebu odobri i Evropska agencija za lekove (EMA), tvrde evropski mediji.

EMA je dosad odobrila upotrebu vakcina kompanija BioNTech/Pfizer i Moderna.

BioNTech/Pfizer su ove nedelje Evropskij uniji isporučili za 30 odsto manje doza nego što je ugovoreno, a smanjenje će sledeće nedelje iznositi 20 odsto.

Moderna je takodje odložila početak svojih isporuka.

Ruska državna televizija Rusija1 tvrdi da je madjarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto uspeo da izdejstvuje saglasnost Evropske komisije da se vakcina Sputnjik V koristi u Madjarskoj.

Ruska vakcina Sputnjik V dosad je registrovana u Palestini, Argentini, Boliviji, Alžiru i Srbiji.

Ruski fond za direktne investicije je saopštio da je sa Madjarskom potpisao ugovor o isporuci vakcine Sputnjik V, a madjarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto je, prema informaciji TASS, izjavio da će ugovorena „znatna količina“ vakcine biti isporučena u tri etape.

Nisu navedeni rokovi.

Televizija France24 prenosi da se radi o narudžbi od 2 miliona doza.

S obzirom da je Madjarska prva država – članica EU, koja je odobrila upotrebu ruske vakcine, vest je dobila istaknuto mesto u evropskim medijima.

Premijer Madjarske Viktor Orban je u svom redovnom nedeljnom radijskom intervjuu izjavio:

„Mi se moramo suočiti sa činjenicom da nešto ne funkcioniše kako treba na nivou Evropske unije“, prenosi njegove reči France24.

„Ako nema vakcine u Uniji, uzećemo je negde drugde. Nije moguće da će Madjari umirati zbog toga“, dodao je Orban.

Madjarska je, izveštava France24, naručila i milion doza kineske vakcine Sinopharm, kojom se već nekoliko dana vakcinišu i gradjani Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com