Mediji: Kako je EU sa vakcinama izradila Balkan

Države, koje na Zapadu vole da zovu Zapadni Balkan poslušno su sledile izgovorena i neizgovorena očekivanja Brisela i kad je narudžba vakcina protiv Covid-19 u pitanju, i zato će po svoj prilici ostati bez nužne količine vakcina. Ukoliko ne naprave prekršaj i uzmu rusku ili kinesku vakcinu, koje u EU nisu odobrene!?

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koga mediji agresivno kandiduju za nemačkog kancelara, kao što su mediji Emanuela Makrona izgurali za francuskog predsednika, obećao je uznemirenim Nemcima da će do kraja ove godine vakcinisano biti njih 80 odsto.

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar danas je ublažio raniju informaciju Verice Jovanović direktorke Instituta „Batut“ da je cilj da se u Srbiji do kraja godine vakciniše najmanje 20 odsto stanovništva, pa će uz imunitet 40 odsto koji su Covid-19 preboleli Srbija imati kolektivni imunitet! Lončar je danas rekao da je reč o okvirnom procentu, o najmanje 20 odsto vakcinisanih.

Izmedju 80 odsto i 20 odsto vakcinisanih je velika razlika, mada se ni Nemačka dosad nije proslavila, vakcinisala je 0,6 odsto stanovništva, a Srbija, prema podacima Lončara, 7.000 ljudi ili 0,1 odsto. Vakcinu BNT162b2 stvorila je nemačka firma.

Londonski Telegraf nije prvi medij koji je pisao o tome kako je Zapadni Balkan (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, i Srbija) ostavljen na cedilu.

Taj list navodi da je Evropska unija vakcinaciju protiv Covid-19 počela 27. decembra 2020. godine dok većina zemalja Zapadnog Balkana istinski sa vakcinacijom neće početi pre proleća!

Bosna i Hercegovina se, piše Telegraf, oslonila na sistem Covax, koji vodi Svetska zdravstvena organizacija (Republika Srpska uplatila pare za 400.000 doza vakcina.

„Sarajevo kaže da očekuje da oko 1,25 milion doza stignu do aprila što je dovoljno da se vakciniše 20 procenata stanovništva u skladu sa ciljem SZO. Kosovo, Crna Gora i Albanija računaju na slično“, piše Telegraf .

„Ali sa nedostajućih 28 milijardi dolara, postoji zabrinutost da li će Covax zaista biti u stanju da distribuira 2 milijarde doza kako je planirano ove godine, što je nateralo neke da (vakcine) potraže negde drugde“, piše Telegraf i navodi primer Severne Makedonije koja je od kompanija Pfizer/BioNTech direktno naručila 800.000 doza od kojih će prva partija od 6.000 doza stići tek u februaru.

List podseća da zemlje Zapadnog Balkana imaju oko 20 miliona stanovnika i graniče se sa više članica EU, pa bi, kako se citira makedonski virusolog Dragan Danilovski, nevakcinisane predstavljale rizik i za EU.

O hitnosti rešavanja tog problema, piše Telegraf, 13 ministara inostranih poslova EU država početkom nedelje je pisalo Evropskoj komisiji.

Za petama Evropskoj uniji, Rusija agresivno nudi svoju jeftiniju vakcinu Sputnjik V, piše Telegraf i rusku vakcinu naziva „potencijalno nebezbednom“.

List primećuje da većina država Zapadnog Balkana tu vakcinu nije ni uzela u razmatranje ili zato što je nije odobrila za upotrebu ni EU ni Svetska zdravstvena organizacija ili zato što žele da postanu članice EU.

Ali u takve zemlje ne spada Srbija čija vlada je, kaže Telegraf, jedina na Zapadnom Balkanu počela da sprovodi program imunizacije.

Srbija je počela vakcinaciju i ruskom vakcinom, a Telegraf tim povodom citira ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina: „Želeo sam da primim rusku vakcinu zato što verujem u rusku medicinu“.

Citira se i Martina Glišić, specijalista za infektivne bolesti iz Beograda, koja kaže da Srbija ne može sebi da priušti da čeka skupe vakcine koje nikad neće doći.

„Ako mi sebi možemo da priuštimo rusku vakcinu, zašto da ne. Ja mislim da ovo nije vreme za politiku“, citira se Glišićeva.

Ali kad tkz. Lockdown-i počnu da se produžavaju, a smrti od Covid-19 da se množe, geopolitika drugih država Zapadnog Balkana bi takodje mogla da izbledi, misle drugi sagovornici Telegrafa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com