Merkel o Sputnjik V: Političke razlike ostaju, ali u pandemiji saradnja moguća

Nemačka kancelarka Angela Merkel precizirala je ponudu Rusiji da joj Nemačka pomogne pri registraciji vakcine protiv Covid-19 i informacije o pregovorima o proizvodnji te vakcine u Nemačkoj.

„Rusija se sada obratila Evropskoj agenciji za lekove. I ja sam predložila da bi naš institut Paula Erliha mogao da pomogne Rusiji kod te procedure pred EMA“, rekla je Merkel a prenose evropski mediji u situaciji kad se sukob izmedju članica EU i kompanija Pfizer/BioNTech zaoštrava zbog smanjenih isporuka vakcine.

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev izjavio je:

„U toku je naš dobar dijalog sa Nemačkom u vezi sa mogućom proizvodnjom Sputnjik V u Nemačkoj. Postoji veliki interes, pojedinih država Evropske unije, ali naravno mi ćemo poštovati sve procedure regulatora“, rekao je Dmitrijev.

„Pored svih političkih razlika, koje su trenutno velike, mi svejedno možemo saradjivati u pandemiji, u humanitarnim stvarima“, emitovana je izjava kancelarke na France24.

„Tek kad tu vakcinu odobri EMA, možemo razgovarati o zajedničkoj proizvodnji ili njenoj upotrebi“, rekla je Angela Merkel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com