Nemačka od srede: Potpuno zatvaranje!

Od srede u Nemačkoj stupa na snagu potpuno zatvaranje, odlučili su danas predstavnici 16 nemačkih pokrajina na kratkom sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Neslaganja nije bilo: od srede će biti zatvorene i prodavnice široke potrošnje sem izuzetaka za zadovoljavanje svakodnevnih potreba stanovništva, izvestio je ARD iz Berlina.

Zatvaranje se odnosi i na dečje vrtiće i škole i trajaće do 10. januara.

Ovo je drugo potpuno zatvaranje Nemačke od izbijanja pandemije koronavirusa.

Već je izračunato da će to zatvaranje nemačkoj privredi naneti štetu od 11 milijardi mesečno. Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da će ovu štetu preuzeti država.

Izuzetak od ograničenja za privatna okupljanja – dva domaćinstva sa ukupno pet osoba, ne računajući decu mladju od 14 godina, biće period katoličkog Božića od 24.do 26.decembra. Tada će moći da se okupi bliža rodbina bez ograničenja broja odraslih osoba plus četiri odrasle osobe van porodice!

Ovo božićno ublažavanje važećeg ograničenja za privatna okupljanja neće važiti i za Novu godinu. Za Novu godinu je dozvoljeno okupljanje pet odraslih osoba iz najviše dva domaćinstva.

Prema podacima Robert Koh instituta u Nemačkoj je trenutno aktivnih 331.000 slučajeva Covid-19.

Ukupno je od izbijanja epidemije inficirano 1.320.716 ljudi. Smrtni ishod bolest je imala u 21.787 slučajeva odnosno 26,2 smrti od Covid-19 na svakih 100.000 stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com