Nemački stručnjak: Cene lekova za lečenje raka ne opravdava njihova korisnost

Profesor Volf Diter Ludvig, šef Klinike za medicinu kancera u Berlinu tvrdi da cene lekova u Nemačkoj izmiču svim pravilima slobodnog tržišta: konukurentnosti, ponudi i tražnji, pa su zato nemačke zdravstvene kase neopravdano 2015. godine dale 40 milijardi evra samo za lekove za ambulatno lečenje ne uračunavajući tu još manje transparentne kliničke troškove za lekove.

lekovi 2

„Cena terapije jednog obolelog od raka kreće se danas, po pravilu, od 40.000 do 100.000 evra godišnje. Korist samo retko opravdava te enormne troškove“, tvrdi  profesor Ludvig u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

On tvrdi da napredak farmaceutske industrije ima samo mali doprinos činjenici da se sve duže živi, da se neke vrste raka danas leče – recimo, to što manje muškaraca umire od raka pluća ima se, po profesoru Ludvigu, pre svega zahvaliti sve manjem broju pušača, a ne novim efikasnijim medikamentima.

Profesor Ludvig nije zadovoljan ni efektima u Nemačkoj uvedenog pravila da kase zdravstvenog osiguranja sa proizvodjačima novog leka, godinu dana posle uvodjenja na tržište, mogu o njegovoj ceni pregovarati na osnovu vrednovanja dodatnih efekata koje je postigao u lečenju, a koju daje poseban savezni odbor. Računalo se da će primena tog principa zdravstvu doneti uštedu od 2,2 milijarde evra godišnje, a nije ni polovinu od te sume.

„Da, u onkologiju je oko 40 odsto tih vrednovanja pokazalo značajnu ili čak veoma visoku dodatnu korist. Ali to se pretpostavljam ima zahvaliti činjenici da se novi lekovi za lečenje raka ocenjuju blaže, jer su gotovo svi namenjeni oblicima bolesti za koje ima malo terapeutskih alternativa. U drugim oblastima je bilans farmaceutske industrije skroman: za više od polovine lekova čiju je dodatnu korist, odnosno napredak u odnosu na već postojeće lekove, od 2011. godine do danas vrednovao zajednički savezni odbor utvrdjeno je da takve koristi ili uopšte nema ili da se ne može dokazati“, rekao je Ludvig i dodao da „kad firme govore o inovacijama, tu se ne radi uvek o boljem leku“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com