Ništa od suspenzije intelektualnog vlasništva na vakcine

Da bi pravo intelektualne svojine na vakcine bilo privremeno ukinuto sa tim bi trebalo da se saglase sve države članice Svetske trgovinske organizacije, a kako se čini te saglasnosti neće biti.

Države članice Evropske unije o tome su raspravljale u subotu i zaključili da dogovora nema jer nema uverenosti da bi ukidanje prava intelektualne svojine na vakcine bilo čarobni štapić za rešenje problema.

„Raspravljali smo o intelektualnoj svojini na vakcine. Čula su se različita mišljenja i jedino što je jasno to je da mi odlučno podržavamo sve napore za proizvodnju i dostavu vakcina. Ipak mi smatramo da u skorije vreme to (ukidanje patenata) ne može da postane čarobno rešenje problema”, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a prenosi TASS.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, kako prenosi BBC, sigurna da ukidanje prava intelektualne svojine na vakcine „ne bi obezbedilo ni jednu jedinu dozu na kratak ili srednji rok“.

A nemačka kancelarka Angela Merkel je sigurna da nisu patenti ti koji smetaju proizvodnji, kao i francuski predsednik Emanuel Makron.

On je oštro prozvao SAD i Veliku Britaniju zbog ograničenja stavljenih izvozu ne samo vakcina nego i sastojaka za njihovu proizvodnju. I pozvao SAD da te zabrane odmah ukinu.

Makron je, kako prenosi BBC, rekao da je 100% vakcina protiv Covid-19 proizvedenih u SAD završilo na američkom tržištu, a i pored demantija britanskog premijera Borisa Džonsona, zvanični podaci su pokazali da je isti slučaj i sa Velikom Britanijom.

Prema podacima AFP-a, u svetu je dosad distribuirano 1,25 milijarde vakcina, ali je 29 najsiromašnijih država dobilo samo 1% od te količine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com