Novi skandal: Monsanto pravio dosijea novinara, političara…

Državno tužilaštvo u Parizu pokrenulo je predistražni postupak posle pisanja dnevnog lista Mond: kompanija Monsanto je angažovala agenciju za skupljanje i ličnih podataka o političarima, novinarima, ličnostima istaknutim u poljoprivredi, ekološkim aktivistima.

Predistražni postupak je pokrenut zbog sumnje da se radi o nelegalnom prikupljanju privatnih podataka.

Podaci o oko 200 ličnosti sakupljani su kako bi oni bili klasifikovani u različite grupe kritičara i podržavalaca kompanije.

Pošto su Mond i televizijski kanal France Televisions utvrdili da se medju novinarima, o kojima su podaci sakupljani, nalaze i njihovi novinari, podneli su prijavu tužilaštvu.

Očekuje se da primer državnog tužilaštva iz Pariza slede i tužilaštva u drugim državama.

Kompanija Bayer, koja je prošle godine kupila Monsanto za 63 milijarde dolara, već se izvinila oštećenim.

„To nije način na koji bi Bayer vodio dijalog s različitim interesnih grupama i društvom. Zato se izvinjavamo”, saopštila je kompanija.

Kompanija je angažovala eksternu advokatsku kompaniju da utvrdi da li je u projektu Monsanta bilo nezakonitosti.

Šef kompanije Bayer Verner Bauman ostaje pri stavu da je kupovina Monsanta, kontroverznog američkog proizvodjača pesticida i genetski modifikovanog semena, bila strateški odličan potez.

Nemački mediji su povodom francuskog skandala s Monsantom podsetili na intervju Baumana dat krajem 2018. godine: „Mi smo preuzeli firmu, za koju i ne sumnjamo da je vodjena uz vodjenje računa o etičkim stavovima“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com