Počela vakcinacija Moskovljana protiv Covid-19

Danas je u glavnom gradu Rusije počela vakcinacija dobrovoljaca protiv Covid-19, a u okviru postregistracionih testiranja vakcine Sputnjik V, koju je razvio Nacionalni centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej.

Kako reči zamenice gradonačelnika Moskve Anastasije Rakove prenosi TASS, za vakcinaciju se dosad prijavilo 35.000 Moskovljana od očekivanih 40.000.

Vakcinacija će se sprovoditi u 20 prestoničkih klinika, zasad se sprovodi u 6.

Vakcinacija će biti sprovedena u dve faze, prenosi Komersant.

Tokom prve faze dobrovoljci će dobiti jednu komponentu vakcine, a kroz 21 dan drugu komponentu. Komponente se razlikuju po aktivnim supstancama koje ulaze u njihov sastav, a to je potrebno radi jačanja imunološke zaštite organizma.

Direktor Centra Gamaljej Aleksandar Gincburg rekao je da će većina gradjana Rusije biti vakcinisana u periodu od 9 do 12 meseci.

On je ranije rekao da Rusija do proleća neće moći da izvozi svoju vakcinu jer je nema dovoljno ni za sebe. Ali je spremna na prodaju tehnologije za njenu proizvodnju.

Glavni lekar Rusije Ana Popova je izjavila da se stečeni imunitet na Covid-19 u Rusiji kreće od 4 do 50%, zavisno od regiona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nešto ranije rekao da je u 8 ruskih regiona kolektivni imunutet iznad 24%.

Rusku vakcinu Sputnjik V već su primili potpredsednik ruske vlade Marat Husnulin, ministri odbrane Sergej Šojgu i industrije Denis Manturov, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i njegova zamenica Anastasija Rakova, direktor Rosteksa Sergej Čemezov, političar Vladimir Žirinovski.

Pre njih, vakcinu je primio direktor Fonda za direktne investicije Kiril Dimitrijev…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com