Prava vakcinisanih: A Vučića sada brine Ustav

Kako smo mogli da razumemo poruku iz Kriznog štaba, Srbija će sačekati da vidi šta će oko prava osoba vakcinisanih protiv Covid-19 odlučiti Evropa i svet jer pitanje nije samo zdravstveno nego i pravno i etičko.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji odlučuje i o zdravstvenim, i o pravnim, i o etičkim pitanjima, i o svim drugim pitanjima sada brine Ustav Srbije.

„Ja razumem lekare, ali da bismo pravili pozitivnu diskriminaciju možete da prekršite Ustav, a nisam voljan da tek tako prekršim Ustav koji kaže da su svi gradjani ravnopravni, pa ne možete nekome da kažete ‘Ti možeš da uđeš’ a drugi ‘Ne možeš da uđeš u restoran“, objasnio je Vučić dilemu koja ga muči pre nego što odluči o stvari za koju i nije nadležan.

Vučića, medjutim, Ustav nije ni malo mučio kad je od 15. marta do 6. maja prošle godine odlučio da oko 1,5 milion gradjana Srbije stavi u kućni zatvor, bez apsolutnog prava na izlazak.

Takva mera nije primenjena ni u Vuhanu.

Da li je to bilo po Ustavu ili nije, nije odlučio Ustavni sud, pošto Srbija Ustavni sud i nema. I što je još gore, smrtnost u Srbiji prošle godine nije bila manja nego u državama koje se na takvu meru nisu odlučile.

Svetska zdravstvena organizacija je neki dan saopštila da bi pozitivna diskriminacija vakcinisanih produbila postojeće nejednakosti u svetu. Ali svet se suočava s velikom nestašicom vakcina, tako da one nisu dostupne svima, ali to sa Srbijom uopšte nije slučaj.

Sa Srbijom je sledeći slučaj: ukoliko do jula ne postigne kolektivni imunitet, gradjani koji su se vakcinisali do februara, već u avgustu bi mogli da budu prinudjeni na novu vakcinaciju…

Kad je vakcinacija u pitanju, Srbija ima bar dve nevolje: Vučića, koji se samoproglasio  za najveću reklamu za vakcinaciju, ne vodeći računa o tome da je kod reklame ključna ciljna grupa, i Novaka Djokovića, koji razočarava ne prestajući da se ističe kao antireklama za vakcinaciju.

Uprkos i jednome i drugome, mogli bi s početkom turističke sezone u pomoć da nam priskoče braća Grci: pošto je vakcinacija jeftinija od PCR testa i ipak komfornija od karantina. (Gradjani Srbije mogu u Grčku slobodno da udju s potvrdom o vakcinaciji završenoj najmanje 14 dana pre ulaska u Grčku).

I najzad, da li je protivustavno da se od svakog gradjanina zahteva da pri ulasku u restoran, pozorište, tržni centar, pokaže neki dokaz da nije osoba koja bi mogla da širi zaraznu bolest Covid-19: potvrdu da je vakcinisan, testiran negativno ili preboleo bolest?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com