Princ od Monaka tražio od Rusije: Vakcine za SVE stanovništvo kneževine, ili ništa!

Knez Monaka Albert II tražio je isporuku ruske vakcine Sputnjik V u obimu koji omogućava vakcinaciju sveg stanovništva kneževine, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov za RBK. On je ocenio da se odnos Evrope prema ruskoj vakcini može opisati ruskom frazom „и хочется, и колется“.

Inače, Monako ima 40-tak hiljada stanovnika, znači da knez traži 80.000 vakcina.

Ovaj zahtev iz Monaka i njegovo obelodanjivanje iz Moskve padaju usred konfuzne rasprave oko ruske vakcine.

U toj raspravi Moskva optužuje Evropsku uniju da oteže s odobrenjem ruske vakcine Sputnjik V iz političkih razloga. Ta tvrdnja izaziva nervozu medju stanovništvom evropskih zemalja, koje se suočavaju sa kritičnom nestašicom vakcina.

Brisel je Moskvi odgovorio pitanjem koje sugeriše da Rusija evropskim zemljama nudi vakcinu koje nema.

Sa tom sumnjom, koju je iznela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, odmah se uvereno složio hrvatski predsednik Zoran Milanović.

„Ja bih kupio vakcinu i od čečenske mafije, ako je dostupna. Baš tako, karikiram. Naravno da ga nema ni Rusija. Ali da se radi o mojim gradjanima, kakav Brisel…kao i sa migrantima…radiš prema svojim interesima. Vakcina nam treba sada… Mene zanima koliko je tih vakcina došlo u Madjarsku. Simbolično? Ali ljude ne možete vakcinisati simbolično, nego faktično“, rekao je Milanović za hrvatsku televiziju Nova.

Prema pisanju ruskog izdanja „360°“, u Madjarsku u februaru tek treba da stigne 100.000 doza ruske vakcine. Venecueli, koja je neki dan počela vakcinaciju tom vakcinom, već je stiglo 100.000 doza, a najveću dosad isporučenu partiju ruske vakcine Sputnjik V, dobila je ranije Argentina – 300.000 doza.

U Srbiju je dosad stiglo 92.400 doza ruske vakcine. Saopšteno je da je Srbija ugovorila ukupno 2 miliona doza vakcine Sputnjik V, iz njene proizvodnje u Južnoj Koreji, Indiji i Kini.

Dakle, ima li Rusija vakcinu protiv Covid-19 u količini, koju bi mogla da ponudi tržištu od oko pola milijarde ljudi, kakvo je evropsko, i ako ima gde je proizvodi?

Povodom evropskih sumnji direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev je podsetio da je već ranije saopštio da Rusija svoju vakcinu Sputnjik V neće izvoziti dok ne vakciniše svoje gradjane. A to znači ne pre juna. Ali u drugoj polovini godine, Rusija Evropi može da isporuči čak 100 miliona doza vakcine, ako ta vakcina bude odobrena, tvrdi  Dmitrijev.

Ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata je svim državama, koje to žele, nudio rusku tehnologiju za vakcinu Sputnjik da je same proizvode.

Rusko izdanje „360°“ izračunalo je da je Rusija dosad zaključila sporazume sa 15 proizvodjača u 10 zemalja o proizvodnji ukupno 1,4 milijardu doza vakcine Sputnjik V godišnje.

Proizvodnja ruske vakcine, koliko je poznato, započeta je samo u Kazahstanu, u firmi Karagandski farmaceutski kompleks, izvestio je TASS.

Kako su u više navrata prenosili ruski mediji, medju njima TASS, uznapredovali pregovori u toku su sa kompanijama u Brazilu, Indiji i Južnoj Koreji, a dogovori postoje i sa Kinom i Iranom.

Brazilski partner Ruskog fonda za direktne investicije firma Uniao Quimica planira da proizvodnju punim kapacitetom započne aprila 2021. godine i da proizvodi 8 miliona vakcina svakog meseca. Ovo je važna najava: kroz mesec i po dana, Rusiji bi trebalo da se isporuči prvih 10 miliona doza.

Rukovodioci indijske kompanije Hetero Biopharma Limited saopštili su, a preneo TASS, da je ta kompanija već osvojila prouzvodnju ruske vakcine Sputnjik V. Rukovodilac te kompanije Bala Redi za ruske medije je rekao da vakcina Sputnjik V indijske proizvodnje može da bude isporučena za upotrebu dve nedelje pošto je odobre vlasti u Indiji. Još nije odobrena.

Kompanija Hetero Biopharma proizvodila je zahtevne lekove, kao što su lekovi za lečenje raka, ali sa vakcinama bi joj ovo bilo prvo iskustvo.

Južnokorejska kompanija GL Rapha saopštila je da njeni kapaciteti nisu dovoljni za proizvodnju dogovorenih 150 miliona vakcina Sputnjik V, zato je odlučila da proširi svoje kapacitete, a deo narudžbe prenese na druge proizvodjače. Ali proizvodnju još nije započela, tvrde ruski mediji.

Zapadni mediji se mnogo bave ovom ruskom ofanzivom, pa su stručnjaci koje je konsultovao Fajnenšl tajms postavili pitanje da li će Rusija i njeni partneri u proizvodnji ruske vakcine, a medju kojima je u Srbija, imati dovoljno resursa za planiranu količinu vakcina (1,4 milijarda doza) , ali i za obezbedjenje potrebnog kvaliteta!

Koliko vakcina može da proizvede sama Rusija, predmet je spora i medju njenim stručnjacima.

Izdanje Forbes na ruskom jeziku objavilo je, pozivajući se na državni sistem markiranja proizvoda, da je od registracije vakcine Sputnjik V 11. avgusta 2020. do 3. februara 2021. godine u Rusiji markirano 16,261 milion doza vakcina protiv Covid-19 – od toga 46.990 doza vakcine EpiVakKorona, ostalo Sputnjik V.

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je da je do 20. februara u Rusiji proizvedeno 22,2 miliona doza vakcina, što znači da je za proteklih 15-tak dana proizvedeno oko 6 miliona doza.

Ona je najavila da će u prvom kvartalu 2021. godine biti proizvedeno 61 milion doza (30,5 miliona kompleta), što znači da bi proizvodnja u sledećih mesec i desetak dana trebalo da naraste na oko 40 miliona doza.

Do kraja prvog polugodišta 2021. godine, najavila je Golikova, ruska proizvodnja vakcina protiv Covid-19 treba da naraste na ukupno 176 miliona doza što znači da će u drugom kvartalu 2021. godine biti proizvedeno 115 miliona doza ili skoro 40 miliona doza mesečno.

Od te količine od 176 miliona doza, 118 miliona će biti dostupno gradjanima Rusije, rekla je Golikova. To je dovoljno da bude vakcinisano 59 miliona gradjana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com