Ruski opozicionar Navaljni izveden iz kome

Zdravstveno stanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog se popravilo i on je u ponedeljak izveden iz medicinske kome i skinut sa aparata za veštačko disanje.

“Stanje Alekseja Navaljnog, koji se od 22. avgusta nalazi na lečenju u Charite, popravilo se. Pacijent je izveden iz medicinske kome i skinut sa aparata za veštačko disanje. On reaguje na verbalne podsticaje. Još je rano ocenjivati potencijalne dugoročne posledice njegovog teškog trovanja”, saopštila je ta klinika a kao top vest su preneli i nemački i ruski mediji.

Berlin i Moskva su nastavili s razmenom optužbi i sumnjičenja, a po povodu Navaljnog.

Lekari bolnice u Omsku, gde je Navaljni lečen dva dana pošto mu je 20. avgusta pozlilo u avionu na liniji Tomsk – Moskva, ostali su pri svojoj tvrdnji da biohemijske analize nisu kod Navaljnog pokazale prisustvo bilo kakvih otrovnih materija.

Minhenski institut za farmakologiju i toksikologiju, koji pripada Bundesveru, saopštio je da je u uzorcima kože, krvi i urina Navaljnog nadjen otrov iz grupe nervno- paralitičkih agenasa „novičok“.

Državno tužilaštvo Rusije je posredstvom medjunarodne pravne pomoći zatražilo od Ministarstva pravde Nemačke da sa njima podeli saznanja i uzorke na kojima je trovanje utvrdjeno kako bi bili uporedjeni s uzorcima, koje ruski lekari imaju.

Tom zahtevu još nije udovoljeno, a s obzirom na ograde, koje je pozitivnom odgovoru na taj zahtev, stavio nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas, veliko je pitanje da li i hoće.

Predsednik Lekarske komore Rusije Leonid Rošalj, inače pedijatar, potpisao je obraćanje Lekarskoj komori Nemačke u kome se predlaže osnivanje zajedničke ekspertske grupe za ovaj slučaj.

“Ukoliko se pokaže da je Navaljni zaista bio otrovan, mi smatramo, da je u Rusiji neophodno procesuirati krivično delo”, napisao je Rošalj.

Odbijen je. Nemačka lekarska komora je odgovorila da ne sumnja u kvalitet medicinskih ispitivanja obavljenih u klinici Charite.

“Dalja ispitivanja, naravno, po nemačkom zakonodavstvu mogu inicirati samo rodjaci”, tvrdi se u saopštenju Lekarske komore Nemačke.

A supruga Alekseja Navaljnog uputila je posredstvom društvenih mreža opširno pismo poznatom ruskom lekaru i predsedniku Lekarske komore Rusije, u kome nije birala reči pišući o ruskom zdravstvu i samom doktoru Rošalju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com