Tržište heroina : Šta će odlučiti Talibani?

Pošto je gajenje maka i proizvodnja heroina protivna islamskim zakonima, analitičari hrabro procenjuju  da će pokret Talibana stati na put i proizvodnji i širenju heroina!

Niko ne spori da su se tokom 20 godina američkog prisustva u Avganistanu višestruko povećale površine pod makom i proizvodnja heroina, ali su tačne cifre različite.

Komentator ruskog lista Vzgljad Anton Antonov tvrdi da su površine pod makom povećane 40 puta i da je heroin iz Avganistana pokriva 80 odsto tržišta te droge.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu za YouTube kanal „Соловьев Live“ tvrdi da su površine pod makom u Avganistanu za proteklih 20 godina povećane za čak 100 puta, a da avganistanski heroin zauzima 93 odsto svetskog tržišta.

„O logistici širenja svega toga po celom svetu i po Evropi ja neću govoriti zato što mislim da je ionako svima jasno ko je otuda leteo“, rekao je Šojgu.

Kad su pre 2001.godine Talibani bili na vlasti, tvrdi Antonov, gajenje maka je bilo zabranjeno jer je suprotno islamu.

On kaže da je za Talibane  heroin i trgovina heroinom „haram“ (zabranjeno, nedozvoljeno), ali ne i ako novac od toga služi borbi protiv okupacije zemlje, dok je ona trajala, pa su tada finansirani i iz tog izvora.

Sad  žele novi imidž, tvrdi on, a trgovina heroinom donosila im je manje prihoda nego što će imati od slobodne trgovine sa svetom.

Dakle, svet očekuje, ali oprezno, i nešto dobro od  Talibana : manje heroina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com