U Bavarskoj od danas manje ograničenja za vakcinisane

U nemačkoj pokrajini Bavarskoj od danas su vakcinisani izjednačeni sa osobama koje poseduju potvrdu o negativnom testu na Covid-19. U nemačkim pokrajinama Rajnland-Pfalc, Hesen, Brandenburg, Berlin, Baden Virtemberg i Donja Saksonija već su doneti propisi koji izjednačavaju potvrdu o vakcinidanju sa potvrdom o negativnom testu. U Saksoniji i Tiringenu takvi su propisi u primeni, izvestio je ARD.

Prema Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti Nemačke, citira ARD, pokrajine mogu da uvode „olakšice i izuzeća od onoga što je dozvoljeno ili zabranjeno za osobe kod kojih se smatra da su imunizovane protiv koronavirusa sve dok ne savezna država nije donela odgovarajući propis o tome“.

Nemačka ministarka pravde Kristin Lambreht (SPD) rekla je za ARD da će što je moguće pre predložiti propis „koji upravo predvidja da osnovna ljudska prava više ne mogu biti ograničena, ukoliko (iz njihovog korišćenja) više ne proizilazi nikakva opasnost“.

Lambreht je najavila da bi vakcinisani i oni koji su preboleli Covid-19 tim propisom trebalo da budu izjednačeni sa testiranim negativno, recimo, pri odlasku kod frizera.

Da podsetimo, kad su u Nemačkoj otvorene bašte ugostiteljskih objekata, u njima mogu sedeti samo osobe koje su tog dana dobile negativan test na Covid-19. Nemci mogu da kupe test za samotestiranje, a najmanje jednom nedeljno i da se testiraju o trošku države. Firme su obavezne da jednom nedeljno testiraju svoje zaposlene, a one koji u radu imaju rizične kontakte i dva puta.

Lambreht je takodje rekla da vakcinisani gradjani neće morati da idu u karantin po povratku iz inostranstva.

U Nemačkoj je bar jednom dozom vakcine vakcinisano oko 20 miliona od 83 miliona gradjana.

Procenjuje se da je oko 4 miliona Nemaca preležalo Covid-19.

Ministarka Lambreht je za ARD rekla da će se najavljenim propisom za ozdravele od Covid-19 smatrati ljudi „koji imaju najmanje 28 dana star pozitivan PCR test“ i na njih će se pomenuti propis odnositi 6 meseci pošto je konstatovano da su ozdravili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com