Veliki planovi za Torlak: Počelo punjenje vakcine Sputnjik V

Bespoštedna konkurencija na globalnom tržištu vakcina potpuno je uništila proizvodnju tog značajnog preparata u svim državama našeg regiona – najporazniji primer je Imunološki zavod Zagreb, pa je vest o početku punjenja vakcine protiv Covid-19 u beogradskom Institutu za virusologiju i serume „Torlak“ zbilja velika vest.

Da je punjenje kontrolnih doza ruske vakcine Sputnjik V počelo u Srbiji medju udarnim vestima je objavila i ruska državna televizija.

Kako su najavu vlasti Srbije preneli beogradski mediji, prve doze iz Torlaka u upotrebi će biti izmedju 5. i 10. juna, a vlasti u Srbiji obećavaju i da ćemo samostalnu, našu proizvodnju te vakcine imati do kraja godine.

Najavljena su i velika ulaganja u Torlak s namerom da Srbija za 10-12 godina „postane velesila u proizvodnji vakcina“.

Aktuelna korona-kriza je pokazala da u celom regionu postoji potreba za tom i strateški važnom proizvodnjom, ali primer Imunološkog zavoda Zagreb, koji nije            oživljen ni zajedničkom naporima grada Zagreba i Vlade Hrvatske, pokazuje koliko umeju snažni da budu konkurentski otpori verovatno podržani i unutrašnjim parcijalnim interesima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com