25.maj sudbinske odluke : Hoće li Rusija 23.juna biti veštački oterana u bankrot

Od sutra 25.maja u 6.01 sati po evropskom vremenu,  Rusija neće više moći u dolarima da servisira svoje prispele obaveze po osnovu emitovanih državnih obveznica, a u SAD ni u drugoj inostranoj valuti.

Tako je odlučilo Ministarstvo finansija SAD, prenosi ruski list Komersant.

Prema podacima agencije Bloomberg, prvo sledeće plaćanje, na koje će se ova zabrana odnositi treba da se desi 23.juna.

Ministarstvo finansija SAD danas je saopštilo da neće produžiti licencu  broj 9C po kojoj su držaoci ruskih državnih obveznica mogli da primaju prispele  isplate od Rusije u dolarima. Licenca ističe 25.maja u 6.01 sati po srednjeevropskom ili 7.01 sati po moskovskom vremenu.

Počevši od 6.aprila Rusija je više puta servisirala prispele obaveze po državnim hartijama od vrednosti nominovanim u stranoj valuti.

Poslednji put je to učinila 20.maja kada je prevremeno isplatila obaveze u iznosu od 71,25 miliona dolara i 26,5 miliona dolara, koje prispevaju 27.maja, a po osnovu evroobveznica koje se gase 2026.godine i 2036.godine.

Prema informaciji agencije Bloomberg, na koju se poziva Komersant, Rusija bi 23.juna trabalo da isplati kamatu po dolarskim obveznicama, kod kojih postoji mogućnost alternativnog plaćanja evrima, funtama sterlinga ili švajcarskim francima, a 24.juna treba da isplati obavezu po dolarskim hartijama od vrednosti kod kojih isplati u dolarima nije predvidjena alternativa.

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov neki dan je izjavio da Rusija para ima i da ne namerava da objavljuje nikakvu nesolventnost, a ako joj ne bude dozvoljeno da prispeli dug servisira u valuti, u kojoj je predvidjeno emisionom dokumentacijom, platiće ga rubljama!

Rejting agencija Fič je, medjutim, ranije saopštila da bi isplata u rubljama bila tretirana kao tehnički default.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com