Ako još niste zamenili švajcarske franke povučene iz opticaja

Od 1. juna 2021. godine banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od gradjana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknadu o kojima odlučuju samostalno”, podvlači se u tom saopštenju.

„NBS će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanopticajnih novčanica”, saopštava NBS i podseća da ona „ne obavlja poslove sa fizičkim licima, tako da gradjani ne mogu švajcarske franke da zamene u NBS“.

„Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije, moguće je bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske, u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama, koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske“, podseća NBS i dodaje da se te novčanice mogu na adresu Nacionalne banke Švajcarske poslati i poštom, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih na zamenu uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Republici Srbiji.

NBS napominje da novčanice prvih 5 serija, švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, dok novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com