Analitičari: Stanovi u novogradnji u Moskvi poskupeće 10%, stari stanovi će pojeftiniti 5%

Pandemija Covid-19 za posledicu će u Rusiji imati broj završenih novih stanova najniži za poslednju deceniju, ocenila je Nacionalna rejting agencija, a prenosi Российская газета.

Procenjuje se da će profesionalni stanograditelji ove godine na tržište izbaciti 40 miliona stambenih kvadrata što je za 7% manje nego prošle godine. Dok će predaja stanova, zbog pandemijskih ograničenja, kasniti dva-tri meseca što će na koncu za rezultat imati za 9 odsto manji broj ponuđenih kvadrata u novogradnji.

Sem smanjene ponude, cene stambenih kvadrata u novogradnji u Rusiji će naviše gurati i cena hipoteke, koja je državnim programom subvencija iz aprila ove godine , spuštena do istorijskog minimuma. Što je dalo dodatne podsticaje konkurentskoj borbi banaka na tržištu stambenih kredita. I smanjilo interes za stambene nekretnine na sekundarnom tržištu, i oborilo cene starih stanova.

S druge strane, analitičari tržišta stambenih objekata, očekuju da realni raspoloživi dohoci ruskih gradjana ove godine padnu za 10 do 15% što će potiskivati preterane apetite stanograditelja.

Prema upravo objavljenim podacima ruske statistike, broj stanovnika sa dohotkom ispod egzistencijalnog minimuma porastao je u drugom kvartalu 2020. godine za 1,3 miliona na 19,9 miliona i čini 13,5% od ukupnog broja stanovnika Rusije.

Utvrdjeni egzistencijalni minimum za drugi kvartal 2020. godine u Rusiji iznosi 11.468 rubalja (prema današnjem kursu 128,9 evra): za radno sposobno stanovništvo 12.392 rublje, za penzionere 9.422 rublje i za decu 11.423 rublje. Prosečna penzija iznosila je 15.899 rubalja (178,7 evra), a prosečna plata 50.784 rublje (570,8 evra).

Eksperti Nacionalne rejting agencije ocenjuju da će, uz sva navedena i protivrečna kretanja, stambeni kvadrat u novogradnji u Moskvi ove godine poskupeti za oko 10%, a na sekundarnom tržištu pojeftiniti za 5%.

 

Prema podacima federalnog portala „Svet stanova“, tokom prvog polugodja ove godine cene stanova su porasle u 44 od 70 analiziranih gradova u Rusiji.

U Sevastopolju je, na primer, prosečna cena stana iznosila 5,7 miliona rubalja (64.075 evra) i bila je za 6,1% viša nego tokom prvog polugodišta 2019. godine. Cena stana za 5% je porasla i u sibirskom gradu Tomsku i iznosila je po kvadratnom metru 61.375 rubalja (689,9 evra).

Ali cene kvadrata stana snižene su: u Moskvi (-2,7%), Lenjingradskoj oblasti (-3,4%), Jekaterinburgu (-2,8%), Jakutsku (-4,1%), Arhangelsku (-6,4%).

Neznatno je cena stana snižena i u Sankt Peterburgu, Čeljabinsku, Krasnodaru, Samari, Kazanju, Ufi, Volgogradu, Njižnjem Novgorodu, Rostovu na Donu, Permu i u Moskovskoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com