Banka Rusije povećala ključnu kamatu: Rast cena se vidi golim okom

Centralna banka Rusije povećala je danas svoju ključnu kamatu sa 4,5% na 5%.

Kako je saopštila guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, inflaciona očekivanja gradjana i privrede značajno su u Rusiji porasla i na povišenom nivou se nalaze već više od pola godine i već odredjuju dinamiku inflacije i to njen stabilni deo.

Ona je, kako se navodi na sajtu Centralne banke Rusije, rekla da je ta Banka ocenjuje da će povećani inflacioni pritisak potrajati do kraja ove godine i da je potrebno da se Rusija ranije vrati na neutralniju monetarnu politiku nego što se očekivalo.

Prognoza inflacije za ovu godinu podignuta je na 4,7% do 5,2%.

Nabiulina je rekla da se rast cena može videti golim okom i to na širokom obimu roba i usluga i da, po oceni Banke Rusije, odslikava monetarni karakter inflacije.

„Baš je brzo obnavljanje ukupne tražnje, koja prevazilazi mogućnosti povećanja ponude dovelo do ubrzavanju rasta cena. Visoka tražnja omogućava proizvodjačima da prebacuju narasle troškove na krajnjeg potrošača. Pri tom su troškovi proizvodnje stvarno značajno porasli”, rekla je Nabiulina.

Ona je podvukla da se rast cena mnogih sirovina na svetskom tržištu odrazio na povećanje cena mnogih roba i usluga iz potrošačke korpe.

Nabiulina je podvukla rast cene pšenice, čelika, nafte drveta na svetskom tržištu.

„Uzmimo, na primer, svetske cene čelika koje su za pola godine porasle za 50 – 70 odsto. Od cena toga metala zavisi cena automobila, bele tehnike, gradjevinskih materijala, vrtlarskog inventara i drugih roba. Slična je situacija kod niza drugih roba i usluga”, rekla je guvernerka Centralne banke Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com