Bogatstvo ukrajinskih oligarha smanjeno za 13 milijardi

Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih ukrajinskih oligarha smanjeno je 2014.godine za 13 milijardi dolara na ukupno 42 milijarde, rezultat je najnovije analize magazina Forbs.

Ukrajinski oligarsi stradali su i od spoljnih nepovoljnih ekonomskih okolnosti, ali najvažniji uzrok smanjenja njihovog bogatstva je politička kriza u Ukrajini koja je imala teške ekonomske posledice. Kao deo toga, nejasna je pozicija njihove krimske imovine, a sada i jugoistočne, zaključuje se u analizi tog magazina. U zoni konflikta nalaze se industrijska postrojenja koja obezbedjuju 15,7 odsto BDP-države.

Najviše je stradao bankarski sektоr zbog odliva kapitala i oštre devalvacije grivne-gubici tog sektora su oko 10 milijardi grivni.

Nekoliko ukrajinskih oligarha na meti su sankcija i pojačane pažnje zapada- Dmitrij Firtaš, Jurij Ivanjišćenko, braća Kljujevi, Aleksandar Janukovič-ali je imovina ostala u njihovom posedu, pa su ostali i na top listi najbogatijih Ukrajinaca koju je novonastalom situacijom obnovio Forbs. Samo 10 Ukrajinaca je uspelo ove godine da uveća svoje bogatstvo, a na listi je i 8 novajlija medju kojima se ističe Stanislav Berezkin, koji je na listu startovao s bogatstvom od 324 miliona dolara.

I dalje se na prvom mestu nalazi Rinat Ahmetov sada sa 11,2 miljardi dolara, a na drugom Viktor Pinčuk sa 3 milijarde dolara, na trećem Genadij Bogoljubov sa 2 milijarde dolara, na četvrtom mestu je trenutno u Ukrajini najuticajniji oligarh Igor Kolomojski sa 1,8 miliardi dolara. Za Kolomojskog se tvrdi da stoji iza ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, a u opoziciji sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, takodje oligarhom koji se nalazi na 6.mestu sa bogatstvom od 1,3 milijarde, a posle petoplasiranog Vadima Novinskog sa 1,4 milijarde.

U zapadnim medijima mnogo pominjani i u Beču hapšeni, pa uz veliku kauciju pušteni, Dmitrij Firtaš nalazi se na 19.mestu sa bogatstvom od 400 miliona dolara. Sin bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, Aleksandar Janukovič nalazi se na 87 mestu sa bogatstvom od 78 miliona dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com