Budžetski deficit najniži u poslednjih deset godina

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je budžetski deficit za prvih šest meseci rekordno nizak i da iznosi 3,9 milijardi dinara, umesto planiranih 85,4 milijarde.

Dinari

On je naglasio da je deficit budžeta za prvih šest meseci 3,9 milijardi dinara, u odnosu na planiranih 85,4 milijarde dinara, što je dogovoreno sa MMF-om, a što predstavlja najbolji rezultat u poslednjih 10 godina.

Posebno sam ponosan na to, želim da čestitam građanima na rezultatu koji nismo imali u poslednjih 10, verovatno i 30 godina. Gotovo da nemamo deficit, imamo ogroman primarni suficit, istakao je Vučić.

Premijer je dodao da su uvećani i prihodi od poreza, koji iznose 44,1 milijarde dinara, te da se javni dug smanjuje i za 140 miliona evra je manji u odnosu na početak godine.

To je postignuto, kako je objasnio, uprkos velikim problemima zbog Brexita i rasta dolara u odnosu na evro.

Prema njegovim rečima, primarni suficit u istom periodu je iznosio 71 milijardu dinara, a to znači da bi, ako se ne računaju rashodi za kamate od 75 milijardi dinara za taj period, stanje u budžetu za toliko bilo u plusu.

Na početku godine, javni dug je iznosio 24,29 milijardi evra, a danas je to 24,15 milijardi evra, precizirao je on.

On je naveo da je razlog bio veće razduživanje preko dinarskih hartija od vrednosti i to za 16 milijardi dinara, izrazivši zadovoljstvo što je u junu ove godine ostvarena naplata poreza na dobit od 18,2 milijarde dinara.

Poređenja radi, u 2015. godini je naplata bila 11,8 milijardi dinara, a godinu dana ranije 16 milijardi dinara. To govori i o napretku i o rastu ekonomije, napomenuo je on.

Premijer je ukazao na to da je u prvoj polovini godine bilo 118.425 prijava poreza na dobit, što je rast indeksa za 153 u odnosu na prethodne godine, što je ocenio kao izvanredno.

Vučić je naveo da je u prvih pet meseci ove godine stopa rasta BDP-a 3,1 odsto, dodavši da poljoprivredna sezona za sada stoji dobro.

On je ocenio da će rast ove godine biti 2,7 i 2,8 odsto, dok će naredne godine BDP da raste i preko 4 odsto, izrazivši uverenje da će ako to bude postignuto Srbija imati najveći privredni rast u Evropi.

Premijer je naglasio da Srbija ima jedan od najnižih deficita budžeta uključujući i zemlje EU.

Ono što smo građanima Srbije dužni da kažemo to je da, gde uočimo probleme reagujemo odmah. Mnogo fabrika će da otvaraju investitori, a biće i mnogo radnih mesta od septembra. Ono što je problem i najveći rizik je regionalna stabilnost i zato Srbija nastavlja sa politikom jačanja regionalne stabilnosti, istakao je premijer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com