CG: Rusi prodaju nekretnine i upola cene

Na crnogorskom primorju je ovog leta promet nekretnina bio veoma slab. Novoizgrađene stambene zgrade sa više spratova mahom još zvrje prazne.

budva

Još mesec dana i turiste na crnogorskom primorju zameniće – građevinari. Biće “napadnuti” ranije započeti objekti, uglavnom stambeni, koji su letos bili zamrznuti. No, sudeći po broju građevinskih dozvola koje je opština Budva izdala investitorima u poslednje vreme, na jesen će biti započeti i mnogi novi objekti. Uz same ceste i parkove. I opet uglavnom stambeni. I za tržište. Ali za brojne stanove u novim, lepim zgradama, kojih je najviše na budvanskoj rivijeri, interesovanje je slabo. Prodato je letos veoma malo stanova, pišu Večernje novosti.

„Zaboravio sam već kada je neko došao u agenciju sa, recimo, 100.000 evra, da bi kupio nekretninu. Slabo se prodaju i stanovi i kuće, takođe i placevi. I novi i oni stariji“, kaže Dušan Ranković, vlasnik “Kamina” u Budvi.

Novoizgrađene stambene zgrade, velikih gabarita, s puno spratova (pošto je placeva sve manje, gradi se “u visinu”) i ne tako daleko od mora, mahom zvrje prazne i to već poduže. Čekaju kupce, kojih je i ovoga leta veoma malo.

Velika ponuda i slaba kupovna moć nekadašnje srednje klase uslovili su i pad cena. Ali ne mnogo. U Budvi se ta cena “drži” do 1.600 evra po kvadratnom metru i malo podalje od plaža. Kada “zamiriše” keš, može malo i niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz, i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 300.000 evra.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je znatno opalo. Sada naime, svoje vile i stanove koje su ih kupili u vreme “invazije” 2007-2008. godine za skupe pare,oni prodaju, ali po nižoj ceni.

„Nedavno mi se poverio Rus koji ima sedam luksuznih stanova (sa garažama) u Budvi, da ih sve prodaje. Cena je po kvadratu oko 1.700 evra, a plaćao ih je po 3.500. Mora da plaća ogroman porez na nekretnine, “nabralo” mu se 25.000 za nekoliko godina. No, i po toj duplo nižoj ceni ne može da nađe kupce“, priča momak iz Petrovca, koji dobro poznaje stanje u prometu nekretnina, uz napomenu da ne želi svoje ime u novinama.

Kupaca je, dakle, malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealne cene koje su važile ovde pre dve-tri godine su odbile i one koji bi hteli ovde da trguju.

U Budvi ističu da je neizvesno kada će situacija biti bolja. No, pojedinci i dalje tvrdoglavo drže cene koje nema ko da plati. I, što je posebno interesantno – i dalje grade.

Mada zvanično to niko ne želi da potvrdi, uveliko se priča da Rusi napuštaju Crnu Goru i zbog – politike. Crnogorci su uveli sankcije Rusiji, priključujući se zemljama EU, u čije članstvo teže da uđu. No i NATO, u kome Crna Gora sebe vidi već krajem godine, kao da plaši boljestojeće Ruse, koji su ovde trgovali. I koji sada žele da odu negde drugde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com